OSLO RÅDHUS (Nettavisen): Den siste uken har mange støttet samferdsels- og miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) i Oslo, etter at det ble kjent at hun har mottatt alvorlige trusler og hets.

En av dem som nå støtter Berg, er Frps helsepolitiske talsperson i hovedstaden, Aina Stenersen.

- Jeg synes det er veldig fælt at hun får så mye hets og sjikane i den offentlige debatten og på sosiale medier, og sånn skal vi ikke ha det. Vi unge kvinner må stå sammen, helt på tvers av alle partier, for å bekjempe dette, sier Stenersen, som selv er 34 år, til Nettavisen.

Se videointervju med Stenersen øverst i saken.

Les også: Lan Marie Nguyen Berg takker for støtten


- Johansen er for lite synlig

Hun mener også at MDG-byråden burde fått mer støtte av sin egen sjef.

- Berg er selvfølgelig byråd, men så er sjefen hennes Raymond Johansen fra Arbeiderpartiet. Og jeg synes Johansen har vært altfor lite synlig i debatten, og det tror jeg han gjør bevisst. Jeg tror ikke Arbeiderpartiet har lyst til å assosiere seg så tett med samferdselspolitikken som MDG fører, sier Stenersen.

- Hvorfor er det så viktig for deg at Johansen kommer på banen nå?

- Jeg synes det er feil at samferdselsbyråden skal stå alene og fronte alle sakene. Jeg synes Raymond Johansen kunne frontet sakene sammen med henne, eller tatt noen av sakene selv, sier Frp-politikeren.

Stenersen påpeker at det er Johansen som er sjefen for alle byrådene og den øverste ansvarlige for politikken som føres i hovedstaden.

- Det er synd at han er så fraværende, for Arbeiderpartiet har like mye ansvar som det MDG har på dette området. Han burde si at dette er forslag som Arbeiderpartiet støtter helhjertet og går inn for, slik at det ikke ser ut som om at det bare er MDG som står for endringene, sier hun.

Les også: Tajik støtter MDG-Berg: - Det gjør meg forbannet at hun må endre levesett


Johansen: - Ap står bak alle tiltak

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier han ikke kjenner seg igjen i kritikken.

- Det er veldig hyggelig at Aina Stenersen savner meg. Jeg mener selv at jeg er aktiv på dette feltet, ikke minst mot aktørene i sentrum som Handelstandsforeningen og Byfolk. I tillegg har jeg stor tillit til mine byråders evne til å følge opp det som er vedtatt i byråd og i bystyret, sier Johansen til Nettavisen.

Han viser til en oversikt som viser at Nettavisen skal ha omtalt ham 53 ganger i år.

- Svært ofte om saker relatert til bilfritt byliv og samferdselspolitikk, senest denne uken i riksdekkende media, da Senterpartiet angrep Oslo for samferdselspolitikken – deriblant Oslopakke 3 – som Senterpartiet selv har stemt for både i Akershus og på Stortinget, sier han.


- Støtter Arbeiderpartiet og byrådslederen helhjertet alle de tiltakene som er kommet på samferdselsfeltet i Oslo siden dagens byråd tiltrådte?

- Absolutt alle tiltak som Byrådet foreslår står Arbeiderpartiet bak. Jeg tør minne om at Oslo Arbeiderparti allerede for 15 år siden foreslo å gjøre deler av Oslo sentrum bilfritt, og har hele tiden vært en drivkraft i det arbeidet, slår Johansen fast.

Les også: Raymond Johansen om bompenge-kritikk fra Sp: - De opptrer som landeveisrøvere

- Det holder ikke mål

Stenersen legger ikke skjul på at hun er svært kritisk til parkeringspolitikken som byrådet fører i Oslo, som blant annet innebærer fjerning av 700 parkeringsplasser innenfor Ring 1.

- Jeg tenker at parkeringspolitikken ikke holder mål. Man har fjernet veldig mange parkeringsplasser og beboerparkeringen er usikker, fordi prisen er tidoblet - og så er man ikke garantert en plass, sier hun.

Les også: Fjerner 700 p-plasser i Oslo: Her parkerer politikerne helt gratis

Stenersen viser dessuten til at det er vanskelig for dem som bor utenfor Oslo og som pendler inn til byen.

- Det er også vanskelig for eldre å komme fram, og for folk flest til å få hverdagen til å gå opp, hevder hun.

- Men tiltakene vil jo også bidra til å hjelpe mange med helseproblemer, som sliter med den dårlige lufta. Skal vi ikke ta hensyn til dem?

- Vi er alle opptatt av at vi skal ha best mulig luft i Oslo. Det er alle partiene helt enige om. Men det vi ser er at vasking av veier er et enda mer effektivt tiltak enn det som byrådet foreslår. Man ser også at byrådet ilegger mange restriksjoner, men så kommer det ikke like mange satsinger på for eksempel kollektivtrafikk, sier Stenersen, og legger til:

- Folk vil være miljøvennlige, og man vil ha best mulig luft, men man må ha et alternativ til bilen.

Les også: Byrådspartiene vil fjerne den kontroversielle gratisparkeringen


- En rekke forhastede tiltak

- Det vil jo også bli mer plass til aktiviteter, og ifølge byrådet mer byliv i gatene. Det må vel være bra?

- Det er veldig bra med liv i gatene, men så synes jeg det ikke har vært helt perfekt i de gatene som er blitt stengt heller. For eksempel her i borggården ved rådhuset skal det være bilfritt, men det er det jo ikke. Det som er gjort er at det er satt opp noen benker som man kan sitte på, men det er ikke mange som bruker dem, sier Frp-politikeren.

Hun mener det må gjøres en evaluering av om tiltakene gir mer byliv.

- Hittil har man sett det motsatte, mener Stenersen, og utdyper:

- Vi ser også at butikkene mister kunder, og at butikker må legges ned. Så jeg tror dette er en rekke med forhastede tiltak som er gjennomført, og så er ikke effekten så bra som man egentlig skulle håpe på, sier hun.

Som Nettavisen tidligere har omtalt, er et av tiltakene fargerike prikker som er malt på asfalten. Det tiltaket syns heller ikke Stenersen noe om.

- Det er ikke en bra ting for byen. Vi ber om at etaten ikke maler prikker på asfalten. Jeg tror det er sånne ting som også provoserer folk flest, at man ser at man maler prikker og gjør ting man ikke liker å ha i bybildet - og som man ikke mener erstatter parkeringsplasser og bilen, sier hun.


Les også: Ordføreren slaktet gratisparkering hun selv benytter

- Vi tåler fint kritikk

Raymond Johansen sier han bare må leve med at mediene ikke alltid får med seg at også Ap står bak de omdiskuterte samferdselstiltakene.

- Hver eneste byråd representerer alle de tre partiene i byråd, ikke bare sitt eget parti. Der er jeg svært tydelig. At media ikke alltid får med seg akkurat det, må nok jeg som byrådsleder leve med. Samarbeidet i byråd mellom de tre partiene fungerer svært godt, sier han.

- Hvilke tanker gjør du deg om den kritikken som rettes mot din byråd Berg?

- Byrådet som det utøvende organet i Oslo har stor makt og må regne med kritikk og tøff motstand. Jeg gikk til valg på å styrke Oslo-offentligheten og er glad for at vi har lykkes og at mange i byen nå vet hvem som styrer. Det er bra for demokratiet. Vi tåler fint kritikk, også den som er usaklig, sier byrådslederen, før han påpeker:

- Men trusler og sjikane er aldri av det gode. Derfor synes jeg det er bra at det har vært fokus også på den siden av det offentlige ordskifte de siste dagene. Jeg synes det er veldig positivt med all den støtten som har blitt uttrykt i forbindelse med at en av Oslos byråder har mottatt trusler.