Frps nye miljøpolitiske talsmann: - Klimaendringer er ikke menneskeskapte

Foto: Bjørn Sigurdsøn (NtB scanpix)

04.02.14 22:43

(Nordlys) - Påvirkningen fra Golfstrømmen har mye større effekt på klimaet enn menneskeskapte utslipp. Det sier Frps miljøpolitiske talsmann, stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen fra Finnmark.

På Kirkeneskonferansen som startet i går, er det selvsagt at klimaendringene er et viktig tema. Enigheten nasjonalt og internasjonalt om at endringene er menneskeskapte , er bred. Men Jan-Henrik Fredriksen, som taler på vegne av ett av regjeringspartiene, er ikke enig.

- Når vi ser ut av vinduet her i dag, i februar, så ser vi en fjord som er fullstendig fri for is. Så det er ikke noen tvil om at vi registrerer endringer i klimaet. Men det er mange andre årsaker som er viktigere enn menneskeskapte utslipp, mener Fredriksen.

IPCC driver politikk
Han vil ikke utelukke at menneskene kan ha en påvirkning, men mener det ikke er en hovedfaktor.

- Det kan være mange faktorer som er med å påvirke, og jeg utelukker ikke at vi mennesker også kan være en faktor. Frp har vedtatt å være føre var, men da trenger vi langt mer forskning, og en forskning som er basert på realisme, og ikke på ønskepolitikk eller tro, sier Fredriksen.

- Når du bruker denne karakteristikken, ønskepolitikk, så er det FNs klimapanel, IPCC, du snakker om?

- Ja, IPCC har fått et oppdrag, og det er å påvise at det er menneskene som står bak den globale oppvarmingen. Så da forholder vi oss faktisk til politikk og ikke til forskning.

- Mener du at IPCC har fått i oppdrag å påvise at klimaendringene er menneskeskapte? At konklusjonen er gitt på forhånd?

- Ja, konklusjonen ligger i premissene for forskningen, det er ingen tvil om det.

Ikke varmere på jorda
Frps miljøpolitiske talsmann mener IPCCs forskning for lengst er blitt avslørt.

- Vi ser jo også i dag at det er mange forskere som har meldt seg ut av IPCC, og som kommer med en massiv kritikk av hvordan denne forskningen er blitt utført. De er blitt avslørt gang på gang for feil, og så har de kommet med nye feil. Vi ser også at temperaturen på jorda har ikke blitt synlig varmere de siste 15-16 år. Men at det har skjedd store endringer med hensyn til klima, det hersker det ingen tvil om, sier Fredriksen.

Han mener det må drives mer og bedre forskning på klimaendringene.

- Når det er så mange uløste spørsmål knyttet opp mot klima og klimaendringer, så er det særdeles viktig å ha en føre var-politikk, noe dagens regjering har. Det er klart at vi prioriterer forskning på området.

- Hvilken forskning er det du snakker om da?

- Når det gjelder årsakene til at klimaet forandrer seg, så man må ha en objektiv forskning som til slutt kan gi politikerne best mulig grunnlag for fornuftige vedtak, både i forhold til oppsidene og ulempene. For vi må se i øynene at her vil det være begge deler.

Fredriksen mener IPCC ikke lenger har støtte i det vitenskapelige miljøet.

- Det er en sannhet at det er langt flere forskere som er skeptisk til IPCC, en det er forskere som går god fot IPCC, sier Jan-Henrik Fredriksen.

Les flere saker fra Nordlys.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag