RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
PUTIN BØR FÅ REDDE ANSIKT: Frps Christian Tybring-Gjedde mener Vesten må hjelpe Putin å redde ansikt.
PUTIN BØR FÅ REDDE ANSIKT: Frps Christian Tybring-Gjedde mener Vesten må hjelpe Putin å redde ansikt. (Mediehuset Nettavisen)

Frps Tybring-Gjedde støtter Putin

Sist oppdatert:
Frps Christian Tybring-Gjedde støtter ikke den samlede norske fordømmelsen av Russland i konflikten.

Den ofte frittalende og omstridte Frp-politikeren sier til Klassekampen at han mener Vesten nå må hjelpe Putin å redde ansikt.

– Jeg reagerer på den kraftige og kategoriske fordømmelsen av Putin. Jeg vil ikke angripe min egen regjering, men det må gå an å se at han står overfor et veldig vanskelig dilemma her, sier Tybring-Gjedde til avisen ifølge NTB.

Istedenfor å henge seg på bølgen av fordømmelse tar Tybring-Gjedde til orde for varsomhet overfor russerne.

– Jeg tilhører dem som mener at Vesten og spesielt USA burde ha tenkt seg mer om før man gikk ut med umiddelbar og voldsom fordømmelse, sier han.

Demokratisk

Tybring-Gjedde har sett at både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende har kommet med skarpe angrep mot Norges naboland etter at russiske styrker tok kontroll over Krim-halvøya. Solberg har også hyllet den nye ukrainske regjeringen som overtok etter at den prorussiske presidenten Viktor Janukovitsj ble tvunget til å trekke seg.

– La gå, russerne har brutt folkeretten. Men jeg mener dette må settes inn i et større perspektiv. Det er ikke åpenbart at den nye regjeringen i Ukraina er mer demokratisk enn den forrige. Ukraina er et dypt splittet land, og store deler av befolkningen liker Janukovitsj, sier Tybring-Gjedde som vanligvis er svært positiv til amerikansk politikk.

– Tenk om Quebec eller nordlige Mexico hadde erklært seg uavhengig. USA ville gått inn, fortalt verden at det var deres bakgård og bedt Russland om ikke å blande seg. Det blir veldig ensidig å late som om det som nå skjer, er så utrolig forskjellig, sier han.

Uten støtte

Tybring-Gjedde sier dette ikke handler om å være for eller mot USA, men aller mest om å forstå at Ukraina er et land der kanskje 55 prosent av folket vil lene seg mot øst, mens 45 prosent vil se mot vest.

Christian Tybring-Gjedde får imidlertid lite støtte for utspillet i sitt eget parti. Utenrikspolitisk talsmann i Frp, Kristian Norheim, er helt uenig med partifellen:

– Frp og regjeringen fordømmer russernes handlemåte og det militære inntoget i Ukraina på det sterkeste. Det må det ikke herske noen tvil om, sier han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere