RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter flere kan få sparken

Foto: Tor Richardsen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Generalinspektør Lars J. Sølvberg advarer i en epost ansatte i Hæren mot at flere sjefer risikerer å få sparken på grunn av milliardsprekken i Forsvaret. Les eposten her.

- «Det har gått forlydender om at det ønskes at flere sjefer i Hæren, lenger nede skal gå», skriver Sølvberg i eposten som han sendte ut til alle ansatte i hæren i går.

Sølvberg gjør det klinkende klart at han ikke vil akseptere at flere hoder i Forsvaret må rulle på grunn av pengerotet.

- Jeg kan ikke akseptere de forsøk som måtte finne sted på å velte ansvar over på sjefer på lavt nivå i Hæren – som enda mindre enn forsvarssjef Sigurd Frisvold eller meg har kunnet forutse eller forhindre det alvorlige merforbruket, skriver Sølvberg.

- Urettferdig kritikk
Sølvberg understreker at han vil ta det fulle ansvaret for overskridelsene, men han legger ikke skjul på at han synes kritikken er urettferdig.

- Slik jeg ser det, har de sentrale systemer dere og jeg er prisgitt for å kunne styre, ikke gitt oss muligheten til å ha full kontroll med våre budsjetter.

Han mener også at overskridelsene vil vise seg å bli til dels betydelig mindre enn antatt fordi kostnader feilaktig er blitt belastet Hæren.

- Hæren er belastet utgifter knyttet til utenlandsoperasjoner, som skal føres på et felleskapittel, skriver Sølvberg.

Skryter av Hæren
Sølvberg minner også sine ansatte på at de gjør en unik jobb og at han står ved det han skrev i sin epost før jul.

- «Sjelden har så få, i en så liten hær, gjort så mye – med så gode resultater – for Forsvaret og nasjonen!»

Han håper de ansatte ikke lar seg «kue til mismot», og prøver å oppildne troppene.

- «Nå får vi bruk for - og anledning til å teste ut og etterleve - våre kjerneverdier: RESPEKT - ANSVAR - MOT», skriver generalinspektøren.

Kollega ble sparket
Sølvberg har selv frivillig stilt sin plass til disposisjon på grunn av overskridelsene i Forsvaret på rundt 950 millioner kroner.

Administrerende direktør Erik Hernes i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), har fått sparken, mens forsvarsminister Kristin Krohn Devold og forsvarssjef Sigurd Frisvold blir sittende.

Har Bondeviks tillit
Statsminister Kjell Magne Bondevik understreket i dag at overforbruket av penger i Forsvaret er alvorlig, men at han har tillit til forsvarsminister Kristin Krohn Devold.

- Det har skjedd alvorlig svikt når det gjelder økonomistyringen i Forsvaret, det er ingen tvil om det. Jeg kan ikke kommentere det nærmere nå før vi vet mer om hvordan og hvorfor det har skjedd. En statsråd som sitter i min regjering har selvsagt tillit, ellers hadde ikke statsråden sittet der, sier Bondevik til NRK.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere