RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter ikke råkjør på Nordpolen

Sist oppdatert:
Et isfritt polhav kan føre til økt press, men utenriksminister Jonas Gahr Støre frykter ikke råkjør.

Oslo: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ser for seg økt press for økonomisk aktivitet dersom det blir isfritt rundt Nordpolen. Men han frykter ikke noe råkjør.

– Her er det nemlig ikke fritt fram. La oss med stor ro slå fast at ansvar og rettigheter i Polhavet styres av havretten, sier Jonas Gahr Støre til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Polmøte på Grønland
Til uken skal utenriksministeren diskutere spørsmål rundt Polhavet når han møter kolleger fra de fem kyststatene på Grønland.

– Selv om det for tiden ligger is over Nordpolen så gjelder det folkerettslige grunnlaget her som i andre havområder, sier Jonas Gahr Støre. Han avviser at den mye omtalte russiske «flaggplantingen» på Nordpolens bunn kan skape inntrykk av Arktis som rettstomt rom.

Isfrie områder
I sin utenrikspolitiske redegjørelse for Stortinget viste Jonas Gahr Støre til de siste forskningsresultatene, som indikerer en raskere nedsmelting av polisen enn det som går fram av den siste rapporten fra Klimapanelet.

– Vi må arbeide for å bremse denne utviklingen, og klimaarbeidet har første prioritet, sa utenriksministeren. Han innrømmet at mange nå fokuserer på økte muligheter til å drive økonomisk aktivitet innen olje, gass, fiskerier og skipsfart. Nye isfrie områder kan bli tilgjengelige for utnyttelse av ressurser.

– Her må Norge finne balansen mellom de overordnede klimamålet og ivaretakelsen av norske interesser i nord, sa ministeren.

Nye skipsruter
Jonas Gahr Støre ser for seg at det kan bli åpnet kortere skipsruter til både Asia og Amerika. Han tror at det i løpet at noen tiår, kanskje enda tidligere, kan det bli økt press for ny økonomisk aktivitet i Arktis.

– Norsk utenrikspolitikk får altså en tilleggsdimensjon og et geografisk perspektiv som strekker seg helt til polpunktet, sier utenriksministeren.

– Havretten må implementeres i de aktuelle statene. Inngåtte avtaler må altså gjennomføres, og så trenger vi mer politikk på flere områder for å klare å håndtere handlingsplaner for disse områdene, sier ministeren og innrømmer at det ikke blir lett.

Jobbe sammen
– De fem kyststatene rundt Nordpolen må jobbe tett sammen, for de har et særlig ansvar, sier Jonas Gahr Støre. Til uken møter han utenriksministrene i Danmark og Russland pluss en minister fra Canada og en høytstående representant fra USA. Det var enighet på embetsnivå om hovedtrekkene da rettssjefene for utenriksdepartementene i de fem landene diskuterte saken i fjor høst.

– Når vi nå møtes på Grønland skal dette forankres på politisk nivå, sier utenriksministeren.

– Jeg kan ikke se at det er store problemer mellom oss, selv om det noen steder er strid om grenseoppganger. Dette har havretten regler for, sier Jonas Gahr Støre.

Ser til Svalbard
Utenriksministeren merker seg også at det er økt internasjonal interesse for Svalbard.

– Vi ønsker aktivitet og oppmerksomhet velkommen, sier han og minner om at det er borgere og selskaper som ut fra Svalbardtraktaten har rettigheter til øygruppen, ikke fremmede stater som sådanne.

– Vi legger vekt på en korrekt, konsekvent og fast håndhevelse på grunnlag av norsk rett, sier utenriksministeren. Han varsler at regjeringen vil legge fram en ny Svalbardmelding i løpet av stortingsperioden. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere