RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter ikke renteøkning

Sist oppdatert:
Finansminister Kristin Halvorsen tror ikke renteøkningen vil påvirke folk flest.

For ett år siden, da renten var på 2,25 prosent, advarte Kristin Halvorsen (SV) om et rentenivå på over 5 prosent. Onsdag la Norges Bank prognoser som viser en ventet rente på 5,25 prosent ved juletider.

Ikke bekymret
Norges Bank har nå økt renten hele elleve ganger på to år.

Det bekymrer ikke finansministeren.

- Vi har lenge hatt en situasjon med en unaturlig lav rente, og Norges Bank har nå bare belaget seg på et mer normalisert rentenivå, sier Halvorsen til Nettavisen.

Ikke øke ytterligere
Det var særlig småbarnsfamilier Halvorsen fryktet ville slite mest ved en renteøkning. Det har endret seg. Nå er det de unge Halvorsen er bekymret for.

- De aller fleste har tatt høyde for en renteøkning. Det både jeg og Norges Bank har sagt om at det trolig blir høyere rente har sunket inn for mange. De jeg frykter for nå, er unge førstegangs boligkjøpere som har lånt 100 prosent, sier hun.

Det store spørsmålet har vært når rentetoppen nås, og hvor høyt renten skal før Norges Bank mener den er høy nok. Halvorsen legger imidlertid til at det ikke er noen grunn til å frykte høyere rente enn det som allerede er varslet.

- Vi har redusert oljepengebruken i 2007 gjennom revidert nettopp for å ikke få en for overopphetet økonomi, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere