RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Heiko Junge (SCANPIX)

Frykter Karitas bidragskutt

Sist oppdatert:
Aleneforelderforeningen frykter at flere barn blir fattige hvis statsråd Karita Bekkemellem reduserer barnebidragene.

- I dag er et gjennomsnittlig barnebidrag per barn på 1325 kroner i måneden. De fleste som har barn, vet at dette er alt for lavt i forhold til kostnadene ved det å ha barn. Ytterligere nedgang i barnebidragene vil bidra til økt barnefattigdom, sier lederen i Aleneforelderforeningen, Stig Rusten til Nettavisen.

Økt samvær = mindre bidragsplikt
Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) vil endre bidragsreglene slik at det blir tatt hensyn til at samværsforeldre også har boutgifter for barna. Det ekstra fradraget vil slå ut ved samvær fra det fjerde døgnet.

Det betyr at bidragspliktige foreldre som har samvær med barna sine mer enn fire døgn per måned vil få redusert sitt barnebidrag. Det ikke klart hvor mye reduksjonen vil bli, men det kan bli mellom 100 til 400 kroner per måned.

Les også: Karita fjerner «hustrubidrag»

Det reagerer Aleneforelderforeningen sterkt på.

- I 2003 ble det innført nye regler for beregning av barnebidrag. Reglene førte til at mange barn fikk kraftige kutt i bidraget. Nå varsler Karita nye kutt i barnebidragene. Konsekvensen er at det blir enda tøffere å være enslig forsørger, sier Rusten.

- Er det ikke rimelig at Bekkemellem tar hensyn til at det koster å ha samvær med barn også for foreldre som ikke har den daglige omsorg?

- Bekkemellem gjør nå et skjevt system enda skjevere. Samværsfradraget i bidraget for samvær ble i utgangspunktet satt kunstig høyt i 2003 for å belønne samværsforeldre som har samvær med barna, sier Rusten.

- Større økonomisk ansvar
Han påpeker at det er den forelderen som har daglig omsorg som etter loven har ansvar for å forsørge barnet.

- Det er denne forelderen som ha ansvar for å kjøpe klær, sko og betale barnehage og SFO. Bekkemellem flytter nå ansvaret for å forsørge barnet enda mer til forelderen som barnet bor hos, sier Rusten.

Vil beholde «millonærbidrag»
Han reagerer også på at Bekkemellem vil fjerne det hun kaller «Hustrubidraget», altså det ekstra tillegget som foreldre som tjener over 670.000 kroner hittil har betalt.

- Millionærene skal skjermes og barna skal ikke lenger ha rett til å delta i begge foreldrenes økonomiske velferd, sier Rusten.

- Bekkemellem sier at dette blir betraktet som et hustrubidrag?

- Det har aldri vært et hustrubidrag. Det ble fjernet for mange år siden. Barn som har foreldre som er rike skal også kunne delta i velferden, mener Rusten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere