*Nettavisen* Nyheter.

Full krig i Stortinget

-Dette er en uklok maktarroganse, raste KrF-leder Dagfinn Høybråten etter at de rødgrønne på Stortinget nektet å behandle opposisjonens forslag om å avvise boikott av Israel.

11.01.06 17:04

STORTINGET (TV 2 Nettavisen): Anklagene haglet etter at stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) anbefalte Stortinget å avvise forslaget fra de parlamentariske lederne Erna Solberg (H), Lars Sponheim (V), Dagfinn Høybråten (KrF) og Siv Jensen (Frp).

- Så mye var samarbeidsinvitasjonen og romsligheten fra regjeringen ovenfor opposisjonen verdt. Så lenge varte den, utbrøt Siv Jensen da hun anklaget regjeringen for å misbruke sitt stortingsflertall til å utøve total maktdemonstrasjon.

Statsminister Jens Stoltenberg ble tidigere onsdag kjørt knallhardt av en samlet opposisjonen i Stortingets spørretime, der han avviste all kritikk med at boikottspørsmålet ikke lenger er noen sak .

- Smittet fort
Jensen er spesielt skuffet over SV, som i opposisjon krevde å få flere saker blant annet om utenrikspolitikk til åpen behandling i Stortinget.

- Aps maktarroganse er velkjent, men at den så raskt skulle smitte over til SV og Sp er oppsiktsvekkende, sier Jensen.

Frps parlamentariske leder mener det er i strid med Grunnloven at mindretallets synspunkter ikke kommer fram i Stortinget gjennom en ordinær behandling og avstemning.

Det ble insdag full konfrontasjon mellom regjeringspartiene og opposisjonspartiene fordi mindretallet nå ikke ikke en gang får mulighet til å behandle saken - selv om det på forhånd var et avklart flertall for regjeringens politikk.

- Aldri sett maken
Jensen påpeker at en avstemning ville kunne avdekke om regjeringen har full oppslutning fra sine egne representanter i Ap og Sp når det gjelder boikott av Israel.

- Stortingsflertallet sørger nå aktivt for at regjeringen ikke får vite Stortingets syn på saken, sier hun.

Høyres Erna Solberg, som har sittet på Stortinget i 16 år, mener at flertrallets avskjæring av opposisjonen mangler sidestykke.

- Jeg har aldri opplevd at en sak er blitt avvist bare fordi en ikke ønsker en debatt, sier hun.

-Makta rår
Hun mener at presidentskapet gjennom sin tilrådning øker konflikten mellom flertallet og mindretallet i Stortinget.

- Makta rår, men jeg tror det flertallet nå gjør mer skade enn det en åpen debatt ville ført til, legger Solberg til.

- Uklokt og udemokratisk
KrDFs Dagfinn Høybråten er opprørt over at de rødgrønne nekter å behandle opposisjonens forslag.

- Det er en uklok maktdemonstrasjon. Den er udemokratisk og stikk i strid med regjeringens erklærte ønske om dialog og samarbeid. Det lover ikke godt, sier han.

Han mener regjeringen går glipp av muligheten til å sende et entydig budskap til Israel om at Norge ikke støtter noen boikott.

Høybråten sier at det underlig at en sak som i så stor grad blir diskutert av stortingsrepresentanter utenfor Stortinget ikke skal kunne behandles i Stortinget.

Dobbelstemme

Jagland brukte sin dobbelstemme for å få flertall i presidentskapet for at Stortinget ikke skal behandle forslaget fra opposisjonen.

SV og Ap fulgte presidentskapets tilrådning.

SV i Stortinget stiller seg samlet bak regjeringens politikk. Parlamentarisk leder for SV, Inge Ryan, sa i sitt innlegg at det ikke er oppsiktsvekkende at SV som parti jobber for en annen politikk enn den regjeringen har kommet fram til gjennom daglige kompromisser. Han mener tvert imot at det er vanlig og nødvendig for å holde et demokrati levende.

Høybråten kommenterte at regjeringen har en stor utfordring dersom SV håndtering av boikott-saken er en del av dagsordenen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.