RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Full nyhetstørke om regjerings- forhandlinger

Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Mye tyder på at sonderingene vil fortsette også fredag og kanskje gjennom helgen.

Oslo (NTB-Per Christensen): Dramatikken rundt forhandlingene om borgerlig regjeringssamarbeid ble skjerpet et hakk torsdag, da partilederne og deres delegasjoner forskanset seg i et av Stortingets kontorbygg. Ikke et ord slapp ut fra møterommet.

Samtalene foregikk på tiende dagen, men til forskjell fra de innledende rundene i Nydalen i Oslo var det torsdag ingen som fant det formålstjenlig å fortelle omverdenen noe om hva som lå på bordet, og hva som voldet mest problemer etter partikonsultasjonene onsdag kveld.

Uklart
Det er derfor stadig høyst uklart hvilken regjeringskonstellasjon påtroppende statsminister Erna Solberg vil presentere om få dager. Venstre ledes Trine Skei Grande sa ved møtestart at det fortsatt er tid nok til å snakke seg gjennom de vanskelige sakene.

Mye tyder derfor på at sonderingene vil fortsette også fredag og kanskje gjennom helgen. Det er to uker til Solberg må ha hele kabalen klar, inkludert fordelingen av statsrådsposter mellom de partiene som skal gå med i regjeringen.

Mat og drikke
Det eneste som ble meddelt omverdenen torsdag ettermiddag, var at partidelegasjonene hadde fått levert mat og drikke til den strengt bevoktede femte etasjen i komitehuset. Sms-forespørsler til pressekontaktene om framdrift og tidsplan ble ikke besvart.

All oppmerksomhet er de siste dagene blitt knyttet til de betingelser som Venstre og KrF stiller for å gå med i prosjektet. Hvordan tautrekkingen går mellom Høyre og Frp, som skal danne ryggeraden i den kommende regjeringen, er det ikke noe substansielt nytt om.

Avklaringer kreves
Ved møtets start sa KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen at fremdriften avhenger av hva som vill bli lagt på bordet i møtet.

KrF krever først og fremst nye avklaringer på områder som familie- og menneskeverd og distrikts- og landbrukspolitikken, forklarer partileder Knut Arild Hareide.

- Dette er områder som vi har drøftet, men som ikke er avklart. Det må skje så fort som mulig, sa han til NTB på vei inn til møtet.

Hareide vil ikke si om han tror det kommer en avklaring på hvilke partier som skal med i regjeringen, allerede torsdag.

- I løpet av kort tid, men kanskje ikke i løpet av dagen, sa han om når en avklaring kan komme.

Heller ikke Venstre-leder Trine Skei Grande ville love avklaring torsdag. – Jeg har håp om at vi kommer videre, sa hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det har vært gode samtaler
Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide forlot torsdag ettermiddag sonderingssamtalene med de tre øvrige borgerlige partiene.

- Det har vært gode samtaler. Vi fortsetter samtalene i morgen, sa KrF-lederen før han forlot Stortinget der partilederne har sittet sammen siden 11-tiden torsdag.

Hareide sa at de har snakket om familiepolitikk og menneskeverd, samt distrikts- og landbrukspolitikk.

Før torsdagens sonderinger sa han at det gjensto noen viktige avklaringer for hans parti. Han håpet dagens møte kunne føre fram til noe konkret raskt, men antydet at det kanskje ikke ble mulig samme dag.

KrF-lederen forlot sonderingene like over klokka 17 torsdag, mens Venstres nestleder Ola Elvestuen forlot møtet like etter Hareide. Han ville imidlertid ikke si noe om hvilke konkrete politiske saker som var blitt diskutert, eller hva som står igjen. Men han bekreftet at partienes delegasjoner møtes igjen i Stortinget fredag.

Snakket familiepolitikk
Høyres kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes ville heller ikke gå inn på hva som ble diskutert på torsdagens møte.

Han ville ikke si noe om hvilke konkrete politiske saker som var blitt diskutert, eller hva som står igjen.

Høyres kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes ville heller ikke gå inn på hva som ble diskutert. Høyres partileder og påtroppende statsminister Erna Solberg gikk på kontoret sitt på Stortinget etter møtet.

- Kjemper som løver
Frp-leder Siv Jensen var klar i sin tale da hun kom ut fra møterommet.

- Alle kjemper som løver for sine saker. Samtalene har vært ryddige. Vi har en åpenhet og en raushet, sa hun.

Partilederen sa videre at hun håper på en avklaring på hvem som skal sitte i regjering så raskt som mulig

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere