*Nettavisen* Nyheter.

Fyrer løs mot regjeringen

Siv Jensen og Kristin Halvorsen reagerer sterkt på at regjeringen legger lokk på håndteringen av flodbølgekatastrofen.

05.01.05 17:28

- Når regjeringen dytter en kommende stortingsmelding foran seg og nekter å gi informasjon om håndteringen av flodbølgekatastrofen, svekker de seg selv, sier nestformann Siv Jensen i Frp til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Almendingen

Hun mener at mangelen på informasjon viser hvor nødvendig det er at Stortinget, og ikke regjeringen, har ansvar for den varslede granskningen av regjeringens krisehåndtering av ulykken.

- Når vi i tillegg ser at det er en åpen konfrontasjon internt i politiet viser det hvor viktig en klar og uavhengig granskning er. Det er veldig synd at regjeringen ikke ser betydningen av det selv, sier Jensen, som frykter at tvilen om en uavhengig granskning vil bli en ekstra belastning for de pårørende.

Ventet 34 timer med å reise til UD
Etter press opplyser utenriksminister Jan Petersen at han var hjemme da han fikk beskjed om katastrofen. Først mandag formiddag kom han inn til Utenriksdepartementet. 34 timer etter at katastrofen var et faktum.

- Han ankom UD ved ett-tiden mandag, sier informasjonsrådgiver Eirik Bergesen til TV 2 Nettavisen.

Det betyr at Petersen kom til sitt kontor to og en halv time etter den svenske utenriksministeren Laila Freivalds. Petersens svenske kollega har fått knallhard kritikk fordi hun gikk i teateret i teateret samtidig som tusentalls svensker forgjeves forsøkte å få hjelp gjennom svensk UD.

Petersen valgte å bli hjemme og holde kontakten med UD på telefon etter at han ble varslet om katastrofen søndag formiddag. Utenriksministeren kom til sitt kontor først over ett døgn etter at han ble varslet om flodbølgen. Den første pressekonferansen holdt Jan Petersen 27. desember.

Etter først og ha vært svært tilbakeholdne med opplysninger i saken, kom Statsministerens kontor onsdag med en pressemelding der det ble opplyst at Kjell Magne Bondevik ble varslet om flomkatastrofen av regjeringsråd Nina Frisak om formiddagen andre juledag. Bondevik var da på juleferie i Molde. Først onsdag morgen den 29. desember var han på plass på Statsministerens kontor.

- Helt unødvendig

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Berthelsen/TV 2 Nettavisen

SV-leder Kristin Halvorsen mener at regjeringen må finne andre forklaringen enn en varslet granskning når de skal forklare hvorfor de ikke nå vil gi informasjon om krisehåndteringen.

- Det er helt unødvendig at regjeringen nå legger lokk på informasjon. Det svekker ikke granskningen at informasjon om håndteringen kommer offentligheten for øre nå. Det virker som om regjeringen har noe å skjule, og det formoder jeg at de ikke har, sier Kristin Halvorsen.

- Mener SV fortsatt at regjeringen og ikke Stortinget bør ha ansvaret for evalueringen av regjeringens katastrofearbeid?

- Ja, så lenge Stortinget og regjeringen blir enige om sammensetningen av utvalget og mandatet. Vi forutsetter også at rapporten blir lagt fram for Stortinget, og ikke først lagt inn i en stortingsmelding.

- Unødig hemmelighetskremmeri
Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mener det ikke kan være tvil om at spørsmålene TV 2 Nettavisen har stilt er av offentlig interesse.

- Jeg har en viss forståelse for at man av respekt for Stortinget ikke vil dele ut informasjon stykkevis og delt, men jeg kan ikke se at det vil skade granskingen hvis de opplyser når de ble varslet. Hemmelighold fører bare til spekulasjoner om at de ble varslet for sent, sier Kokkvold.

Generalsekretæren mener Petersen og Bondevik hadde vært bedre tjent med å gi mer nøyaktige opplysninger.

- Det kan ikke skade. Som regel er åpenhet alltid en fordel i slike situasjoner. Dette er ikke statshemmeligheter. Hvor Petersen var er vel heller ikke noen nasjonal hemmelighet. Det blir unødige hemmelighetskremmeri, som bare fører til spekulasjoner.

Skal granskes
Kokkvold tolker uttalelsene fra UD og Statsministerens kontor dit hen at utenriksministeren og statsministeren ble varslet flere timer senere enn pressen.

Det var usikkert hvor stor katastrofen var de første timene etter flodbølgen, men i norske redaksjoner var ekstra mannskaper på plass ved 6-tiden på morgenen.

- Kanskje skal man ikke kritisere de som varslet statsministeren og utenriksministeren om at de ventet til de visste at det var en stor katastrofe. Men når mediene hadde ekstramannskaper på jobb kan man lure på om ikke de øverste ansvarlige myndigheter burde vært varslet. Det er vel noe av det granskingskommisjonen skal se på, sier Kokkvold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.