RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ga regjeringen WTO-støtte

Bildet viser Hill-Martha Solberg (AP) og Karin Andersen, fungerende parlamentarisk leder i SV
Bildet viser Hill-Martha Solberg (AP) og Karin Andersen, fungerende parlamentarisk leder i SV Foto: Jarl Fr. Erichsen/Scanpix
Sist oppdatert:
- Norge bør ikke bryte ut av G10-alliansen, sier Hill-Marta Solberg (Ap) etter krisemøtet om WTO på Stortinget fredag.

- Vi må fortsette å jobbe sammen i G10-gruppen. Norge kan ikke forsvare sine interesser alene, sier Arbeiderpartiets parlamentariske leder Hill-Marta Solberg til TV 2 Nyhetene.

Fikk ryggdekning
Utenriksminister Jan Petersen (H) og landbruksminister Lars Sponheim (V) orienterte i dag de parlamentariske lederne om forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) og ba om ryggdekning for den linjen regjeringen har valgt. Det fikk de, men samtidig poengterte partiene som nå venter på regjeringsmakt at de vet lite om forhandlingene og de forslagene som ligger på bordet.

Savner innsyn
- Vi kjenner ikke bakgrunnsmaterialet. Det er det regjeringen som gjør, sier Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) til TV 2 Nyhetene. Hun fikk støtte av Karin Andersen (SV).

Begge understreket at den sittende regjeringen må ta ansvaret for forhandlingene så langt.

Ber om høye tollsatser
Meltveit Kleppa understreket ifølge Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) at regjeringen må gjøre sitt beste for å sikre et sterkt importvern gjennom høye tollsatser. Hun mener det vil få dramatiske konsekvenser for norsk landbruk, norsk næringsmiddelindustri og bosettingen i distriktene dersom tollsatsene halveres, slik det har gått rykter om.

Landbruksminister Lars Sponheim (V) bekreftet etter møtet at det kan bli tøffe tak om økt landbruksimport, men at det fortsatt skal være mulig å ivareta et norsk landbruk.

Spår billigere matvarer
Fremskrittspartiets Siv Jensen jubler ifølge Aftenpostne.no over utsiktene til reduserte tollsatser, økt matvareimport og tror dette vil føre til lavere matvarepriser for norske forbrukere. Hun tror norske bønder gjør lurt i å ruste seg til tøffere konkurranse og mener det er på høy tid:

- Vi driver med dobbeltmoral fordi vi er en supermakt på bistand samtidig som vi har verdens mest proteksjonistiske landbruk. Nå er vi nødt til å la fattige handle med oss, sier Jensen ifølge Aftenposten.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere