*Nettavisen* Nyheter.

Garanterer for et samlet sentrum

Foto: Vegard Grøtt/NTB Scanpix

Venstre-leder Trine Skei Grande avviser kategorisk at hun kan gå i regjering med Høyre og Fremskrittspartiet uten at Kristelig Folkeparti blir med.

10.09.13 21:36

– Sentrum er mest verdt når vi står samlet. Uansett hvilken vei vi finner i regjeringsforhandlingene, så er det sammen med Kristelig Folkeparti, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Hun ønsker å ta livet av alle spekulasjoner rundt om Venstre er så regjeringskåt at partiet er villig til å ta makt alene hvis Høyre og Fremskrittspartiet frister med stor nok politisk innflytelse. Spekulasjonene kom opp før valget og skjøt ytterligere fart valgnatten, da det viste seg at Venstre – eller KrF – alene vil bidra til å sikre flertall sammen med de blåblå.

Kan bli overkjørt
Slik NTB forstår det nå, frykter Venstre, med en oppslutning på 5,2 prosent, å bli fullstendig overkjørt av Frp og Høyre, som til sammenligning har over 43 prosent av stemmene i ryggen. Et samlet sentrum vil stå bedre rustet i konflikter med en slik maktfaktor.

I likhet med KrF-leder Knut Arild Hareide vil heller Venstre-lederen hoppe av sentrum-høyre-prosjektet – selv om det virker høyst usannsynlig med den politiske situasjonen etter valget.

– Sentrum styrket seg ved dette valget, og Venstre er det partiet som ved siden av Høyre går mest fram, både når det gjelder prosenter og mandater. Fremskrittspartiet går på sin side tilbake med 6,6 prosentpoeng, poengterer hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vegard Grøtt/NTB Scanpix

Hareide har tidligere framholdt at sentrum sammen må bli like stort eller større enn Fremskrittspartiet for at hans foretrukne regjeringsalternativ skulle være realistisk.

– Relativt sett styrket sentrum seg i dette valget. Frp svekket seg, men gjorde likevel et godt valg. Det bidrar nok til at jeg har litt dempede forventninger, sier han.

Forhandlinger avgjør
– Det er fortsatt slik at det er forhandlingene oss imellom som avgjør hvordan det er lettest å sikre flertall. I denne sammenhengen er Venstre på vippen og spiller en nøkkelrolle.

Allerede tirsdag ettermiddag samlet Grande Venstres sentralstyre for å feire mandagens valgresultat med bløtkake. Der fikk den nye stortingsgruppen i oppdrag å utarbeide et mandat for de borgerlige forhandlingene.

Gruppen øker fra to til ni representanter når det nye Stortinget konstituerer seg 8. oktober, men allerede torsdag møtes stortingsrepresentantene for å utarbeide mandatet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag