*Nettavisen* Nyheter.

Gilde+Prior = sant

Nei ble til ja og fusjonen er et faktum.

05.10.06 15:46

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) har godkjent fusjonen, opplyser departementet i en pressemelding.

Dermed har regjeringen opphevet Konkurransetilsynets forbud mot fusjonen mellom Gilde og Prior .

Røys har ikke tatt hensyn til at Konkurransetilsynet i sitt vedtak i juli la til grunn at Gilde var en potensiell konkurrent til Prior i fjørfemarkedet.

- Ikke lovlig å si nei
Røys mener tvert imot at hun ifølge konkurranseloven ikke har lov til å nekte Prior og Gilde å slå seg sammen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi har vurdert flere mulige grunner til å forby fusjonen innenfor reglene til konkurranseloven, men de har ikke ført fram, skriver Røys i en pressemelding.

Samtidig medgir hun at det har vært en vanskelig sak fordi fusjonen handler om produkter som betyr mye for forbrukerne.

- Derfor er det viktig at konkurransen ikke blir svekket i disse markedene. Departementet har lagt ned mye arbeid for å været trygge på at fusjonen ikke har konkurranseskadelige virkninger, skriver Røys.

- Det beste for landet
Styrelederne Harald Mork i Gilde Norsk Kjøtt og Rune Haram i Prior Norge mener at sammenslåingen er til det beste for forbrukerne, viktig for Norge og nødvendig for landbruket.

- Dyrere mat
Men det er Høyre slett ikke enig i.

Klikk på bildet for å forstørre.

Finanspolitisk talsmann i Høyre, Jan Tore Sanner, mener at sammenslåingen vil innebære dyrere mat.

- Dette vil innebære høyere priser for forbrukerne, og vi frykter også et mindre mangfold i matvare sektoren, sier Sanner til Nettavisen.

Han mener at regjeringen avslører seg selv totalt med sammenslåingen av de to store matvareprodusentene.

- Sammenslåingen viser at regjeringen er totalt uinteressert i en aktiv konkuransepolitikk. Nå blir det mindre konkurranse og dyrere matvarer, spår han.

Andre overkjøring
Det er andre gang på under ett år at Stoltenberg-regjeringen trosset Konkurransetilsynet sine anbefalinger. I mars godkjente regjeringen Priors oppkjøp av eggprodusenten Nordgården. Da mistet 22 personer jobben.

Fusjonskameratene Gilde og Prior har allerede vært på navnejakt og funnet svaret: Nortura. Selskapet vil ha 7.000 arbeidsplasser i 41 kommuner fra Kvinesdal i sør til Karasjok i nord.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag