*Nettavisen* Nyheter.

Gir strømstøtte fra mandag

- Folk kan begynne å kjøpe pelletskaminer allerede fra mandag, sier energiminister Odd Roger Enoksen.

25.08.06 18:48

Se også TV 2 Nyhetene 18.30

Strømpresset på regjeringen er blitt så sterk de siste dagene at Enoksen gikk ut med et tiltak på Sps landsstyremøte fredag som ikke noen måte er avklart.

Enoksen (Sp) sa at regjeringen har bestemt at nordmenn skal få økonmisk støtte til å kjøpe pelletskamin, som kan spare strøm og dermed få ned strømregningene, fra 28. august.

Les også:Strøm-grafen du ikke vil se

- Investeringer som blir gjort etter 28. august skal få tilskudd. Vi vil komme nærmere inn på hvor mye støtten vil bli den 14. september. Folk må ta vare på kvitteringen, sier Enoksen til TV 2 Nettavisen.

SISTE NYTT PÅ MOBIL- gratis oppsett

Han kan foreløpig ikke si hvor stor støtten vil bli.

Har kjøpt varmepumpe

Odd Roger Enoksen har nettopp kjøpt varmepumpe til huset hjemme på Andøya.

- Flere naboer og jeg bestilte varmepumper like etter sommerferien. Pumpa omfattes ikke av støtteordningen, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Hvorfor går dere ut med nyheten før detaljene er klare?

- Det er rett og slett for å få fortgang. Folk som hadde tenkt å kjøpe pelletskamin, trenger ikke vente. Tiltaket er rettet mot de som allerede har bestemt seg, men som hadde avbestilt for å vente til den 14. september, sier Enoksen.

Slik får du billigere strøm

Ingen støtte til varmepumpe
Enoksen lover støtte til de som kjøper pelletskaminer, men du får ingenting hvis du kjøper en vanlig luft-til luft-varmepumpe.

- Mange av de som vil få størst problemer med en økt strømpris har kanskje ikke råd til å kjøpe en varmepumpe?

- Det er et betydelig løft, men samtidig er det slik at en varmepumpe betaler seg selv over noen år. Derfor bør den ikke omfattes av støtteordningen.

- Den Høyredominerte regjeringen støttet i 2003 kjøp av varmepumper. Er det ikke et paradoks at dere rødgrønne ikke vil gjøre det nå?

- Nei, prisen på varmepumper har gått betydelig ned siden da.

- I byområder bor det mange i blokk uten piper som ikke kan ha vanlige pelletskaminer. Hva skal de gjøre?

- Det er en utfordring. Men det er mye folk i blokk også kan gjøre for mange spare strøm, blant annet tette igjennom vinduer og legge inn styringssystemer. Det kommer også andre tilskuddsordninger.

Advarte strømprodusentene
Enoksen varslet også et kraftig oppgjør med kraftprodusentene.

- Noen sier at de har latt være å bygge ut fordi prisene da øker. Vel, hvis det stemmer skal jeg sørge for at de bygger ut. Bransjen må se sine muligheter til å investere i vindkraft og bioenergi. Det er ikke bare staten sitt ansvar, sa Enoksen mens regnet høljet ned utenfor vinduene.

Mens Bondevik 2 regjeringen hadde som målsetning å produsere 12 TWH innen 2010, har de vil de rødgrønne sørge for produksjon av 30 TWH innen 2016.

Beordret nærmest regndans
Bare noen minutter tidligere hadde Sp-leder Åslaug forbudt Sp-erne å klage over regn.

- Gled dere over hver dråpe, formante hun Sp-erne.

Angrep Brende og Bondevik
Så var det slutt på spøken. Sp-lederen gikk kraftig til angrep på den forrige regjeringen, og spesielt Børge Brende (H).

- Børge Brende har frekkhetens nådegave når han tillater seg å kritisere oss for sendrektighet. Jeg synes det er ganske ufattelig at vi står overfor en like krevende kraftsituasjon nå som vi gjorde for bare tre og et halvt år siden. Til tross for erfaringen med krisa i 2002/2003, satt Bondevik-regjeringa med hendene i fanget og gjorde intet i ettertid, sa Haga.

- Seier for oss
- Dette er en stor seier for oss, sier leder Bård Lahn i Natur og Ungdom

- Natur og Ungdom er veldig glad for at regjeringen nå endelig innfører en støtteordning for husholdninger som vil spare strøm. Nå gleder vi oss sammen med alle de forbrukerne som får mulighet til å kutte strømbruken og strømregninga, sier Lahn

- Det beste regjeringen kan gjøre for å hjelpe folk med høye strømregninger er å legge til rette for strømsparing. Derfor er denne støtteordningen et veldig godt tiltak, og vi forventer at Odd Roger Enoksen følger opp med nok penger slik at alle som ønsker å spare strøm får mulighet til det, sier Lahn til TV 2 Nettavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag