RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Giske: - Jeg har gjort mest

Sist oppdatert:
- Jeg har fremmet flere saker på ti måneder enn noen annen kulturminister, hevder Trond Giske.

(HAUGESUND/TV 2 Nettavisen:) I helgen imøtegikk kulturminister Trond Giske kritikerne som mener at han har gjort svært lite for å oppfylle det store Kulturløftet som den rød-grønne regjeringen skrev ned under Soria Moria-møtet.

Ikke ledestjerne
Innleggene hadde en litt mer frisk tone enn selve debatten. Konfrontert med at krangelen mellom ham og Linn Ullmann om elitetenkning sa Giske;

- Det er ikke min jobb å være en intellektuell ledestjerne inn i kulturens paradis. Jeg skal være en tilrettelegger.

Giske sa at han etterlyste både kunnskapskunnige og mer engasjerte kulturpolitiske journalister.

- Om vi klarer å gjennomføre Kulturløftet eller ei vil få minimal betydning om det ikke blir fulgt med argusøyne, ikke fordi folk ikke er opptatt av kultur, men rett og slett fordi enkelte politikere trenger å vite at det de gjør eller ikke gjør blir sett, sa Giske.

Dårlig trent?
Temaet for seminaret var ”Ny regjering – ny kulturpolitikk”, og det var her at debattlederen lurte på om Trond Giske kanskje burde legge inn et høyere gir eller om han rett og slett var dårlig trent.

Kulturminister Trond Giske svarte med å si at han hadde fremmet 11 saker i sine ti måneder som kulturminister, mer enn noen andre før ham, mente han. Han nevnte pop- og rockmuseet, tilbakeføringen av Frifond-midlene, kartleggingen av kunstneres vilkår og ikke minst filmsatsingen til regjeringen.

Bedre enn i utlandet
Direktør for Festspillene i Bergen, Per Boye Hansen, gjorde oppmerksom på at den norske stat er relativt aktiv på kulturfeltet enn mange andre stater i Europa, og nevnte spesielt tilstandene i Berlin der han har jobbet i mange år.

- Men kunsten er jo ofte i opposisjon til kulturpolitikken, derfor blir den også ofte pynten på kaken fordi den ikke forstås, mente han.

- Vil ha mesener
Kronikk- og debattredaktør i Aftenposten, Knut Olav Åmås, etterlyste at de politiske partiene måtte begynne å ta Fremskrittspartiet og noen av deres forslag seriøst, som privat kapitalstøtte til kunsten.

- Jeg er helt enig i at mesenordningen kunne være bedre. Jeg har ingenting imot at fløyer og annet oppkalles etter donorene. John Fredriksen for eksempel er jo en mann som kunne hatt godt av å bedre imaget sitt litt hjemme, sa Giske halvveis i spøk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere