RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Giske bestrider tre saker om seksuell trakassering


SVARER PÅ ANKLAGENE: I et brev til Arbeiderpartiets sentralstyre svarer den tidligere nestlederen på de fem varslingssakene som står igjen som seksuell trakassering.
SVARER PÅ ANKLAGENE: I et brev til Arbeiderpartiets sentralstyre svarer den tidligere nestlederen på de fem varslingssakene som står igjen som seksuell trakassering. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Trond Giske bestrider tre av varslene om seksuell trakassering.

I et brev til sentralstyret går Trond Giske gjennom varslene punkt for punkt, basert på en konfidensiell oppsummering fra advokatene Frode Sulland og Christopher Hansteen.

Som Nettavisen tidligere har skrevet konkluderte Arbeiderpartiet med at Trond Giske i fem tilfeller har drevet med seksuell trakassering. Det er disse fem sakene Giske nå svarer på i et brev til Arbeiderpartiets sentralstyre.

Advokatene har summert opp sakene basert på grunnlag av notater de gjorde fra dokumentinnsynet som ble gjort 12. januar hos advokatfirmaet Thommesen.

Flere av varslerne bestrider oppsummeringen og Trond Giskes versjon i kommentarer til VG.

Les VGs sak: Giske la frem varslersakene i brev til sentralstyret

Sak 1 2008/09

Hovedinnhold i varselet, ifølge Giskes advokater:

Varsleren, en kvinne som den gangen var 18 år, forteller om et nachspiel i Oslo i 2008. Hun har fortalt om detaljene i varselet i mediene. Varsleren ble med Giske til hans leilighet som lå like ved, for å hente mer alkohol til nachspielet. I leiligheten skal Giske ha blitt svært pågående og intens, og han skal ha begynt å kysse henne. 

Kvinnen husker at Giske på et tidspunkt spilte piano. Hun skal også ha blitt strøket på ryggen under skjorten. Kvinnen forteller at hun syntes situasjonen var ubehagelig, låste seg inne på do og ringte til en annen festdeltaker og ba henne komme og hente henne hvis hun ikke snart kom tilbake. Hun avviste flere forsøk på kyssing. Etter å ha kommet ut fra badet, gikk hun gikk tilbake på nachspielet, kan ikke huske om Giske var med dit, men antar det.

Den neste episoden skjedde i 2009. Giske var i Tromsø, og kvinnen inviterte Giske til å innlede på et arrangement. Senere på kvelden møttes kvinnen og Giske på et utested. Giske var svært beruset. Hun følte et ansvar for å få han hjem og fulgte han til hotellet han bodde på og opp på rommet. Hun hadde hele tiden kontakt med en venninne via SMS. På rommet ville han fortsette å drikke mere øl, og forsøkte også å kysse henne. 

Varsleren drakk noen slurker av en øl, men avviste kyssingen og forlot rommet.

Trond Giskes kommentar:

TROND GISKES BREV: Den tidligere nestlederen skriver et eget brev til sentralstyret.

Giske har overfor partiet erkjent at han ved møtene med kvinnen var for beruset og at hans opptreden var upassende både ut fra hans posisjon og aldersforskjellen dem imellom.

Giske har ingen erindring av forsøk på fysisk tilnærming og fikk aldri noen forståelse av at møtene ble opplevd som ubehagelig av kvinnen. 

Giske aksepterer likevel fullt ut kvinnens historier. Han påtar seg det fulle ansvar for det som skjedde, han har beklaget sin upassende oppførsel overfor henne, og gitt kvinnen sin uforbeholdne unnskyldning.

Han påtar seg det fulle ansvar for det som skjedde, han har beklaget sin upassende oppførsel overfor henne, og gitt kvinnen sin uforbeholdne unnskyldning.

Varslerens kommentar:

 – Giske har dobbeltkommunisert i saken. Da jeg hadde en kronikk på trykk om min sak i Aftenposten , avviste han bestemt påstander om seksuell trakassering. Nå sier han at han var beruset og ikke kan erindre det, men at han aksepterer min historie. Jeg er glad han har snudd og tatt inn over seg sin oppførsel og gir en uforbeholden unnskyldning, sier kvinnen til VG.

Sak 2 2010

Hovedinnhold i varselet, ifølge Giskes advokater:
Varsleren, en kvinne som den gangen var 23 år, forteller at Giske var på statsrådsbesøk i New Dehli i oktober 2010. Hun har fortalt om detaljene i varselet i mediene. Hun forteller at Giske var svært flørtende med varsleren i løpet av kvelden. Da de skulle forlate klubben var Giske og varsleren de siste som forlot bakgården på stedet de var på. Giske skal ha snudd seg brått, presset varsler opp mot en vegg og kysset henne intenst før de fortsatte etter resten av følget. Hun skal ha blitt paff over dette. Han spurte om hun skulle være med til hotellet, men hun svarte nei.

Trond Giskes kommentar:
Giske har overfor partiet fortalt at han opplevde at han og kvinnen hadde en god og flørtende tone på nattklubben. De hadde også en hyggelig tone dagen etter da kvinnen var guide for Giske. Etter reisen sendte hun flere hyggelige eposter til Giske hvor hun blant annet spøkte med at hun skulle bli statsminister, og ba om forslag til statsrådskandidater. Giske har derfor aldri oppfattet at kontakten dem i mellom var uønsket eller ubehagelig. Kvinnen skriver i varselet at opplevelsen ikke har plaget henne særlig og at hun ikke har behov for en unnskyldning. Giske vil likevel uttrykke en slik unnskyldning, og aksepterer kvinnens historie. Han påtar seg det fulle ansvar for det som skjedde og har beklaget sin upassende oppførsel overfor henne.

Han påtar seg det fulle ansvar for det som skjedde og har beklaget sin upassende oppførsel overfor henne.

Line Omas kommentar:
 – Det var en hyggelig tone, men det var ikke flørt fra min side. Jeg var ikke guide for ham, her må han forveksle meg med noen andre , sier Line Oma til VG om versjonen til Giske. Hun sier også at det er flere andre ting i Giskes versjon som ikke stemmer.

Sak 3 2012

Hovedinnhold i varselet, ifølge Giskes advokater:

Varsleren, en kvinne i 20-årene, forteller at hun har møtt Giske på et kulturarrangement i 2012. Etter arrangementet skal hun og Giske ha vært på vei til et nachspiel da Giske stoppet henne i en hotellkorridor, presset henne mot veggen ved å holde hendene hennes og prøvd å kysse henne. Hun skal ha vridd seg unna og kommet seg bort fra situasjonen. Kvinnen viser til at hun i ettertid har fortalt historien til en venn, vennen bekrefter dette.

Trond Giskes kommentar:

Giske stiller seg helt uforstående til denne historien og har ingen erindring om å ha møtt kvinnen, på tross av hennes omfattende lokalpolitiske aktivitet for Høyre. Giske forteller at arrangementet ble rolig for hans del, han tilbragte mange timer på telefonen på grunn av en alvorlig situasjon for en av hans nærmeste. Giske mener denne saken illustrerer den håpløse situasjonen man kommer i med en «omvendt bevisbyrde» i slike saker. Det er rett og slett umulig å «bevise» sin uskyld når slike uriktige påstander fremmes.

Giske stiller seg helt uforstående til denne historien og har ingen erindring om å ha møtt kvinnen.

Varslerens kommentar:
 – Jeg er glad for måten Arbeiderpartiet har behandlet saken min på. De har hatt en veldig ryddig og grundig behandling. Det er veldig godt at partiet tror på oss og tar oss seriøst. Vi som har varslet har ikke noe å tjene på å skulle finne på falske varsler. Det sier seg selv. Vi er kvinner som ha varslet om flere ganske like hendelser. Jeg er glad Ap sier at det har styrket vår troverdighet. Utover det vil jeg ikke kommentere saken, fordi jeg ikke orker å diskutere dette med Giske gjennom mediene, sier kvinnen til VG.

Sak 4 2016

Hovedinnhold i varselet, ifølge Giskes advokater:
Varsleren, en kvinne i 30-årene, forteller om en hendelse fra en fest i Arbeiderpartiet. Hun forteller at hun opplevde at Giske la merke til henne og studerte henne med blikket. Senere på kvelden skal Giske ha dratt henne ned på fanget, holdt armen hennes fast bak ryggen hennes, mens han strøk henne bak på rumpa. Hun ble sittende litt før hun reiste seg opp og gikk bort til de andre. Senere på kvelden tok hun taxi med Giske til et annet utested. I taxien skal Giske ha sittet i midten mellom to kvinner, med varsleren på sin venstre side. Kvinnen forteller at Giske skal ha strøket henne på høyre lår, slik at kjolen hennes ble skjøvet litt opp og hun vred seg unna. På det neste utestedet snakket de videre sammen om politisk arbeid. Da hun forlot stedet, tok Giske henne igjen ute på gata og spurte om hun ville være med og spise kebab eller på nachspiel. Han tok rundt henne som i en klem, og hun tok taxi hjem. Ved en senere sosial anledning hadde Giske i påhør av andre spøkt med at varsleren måtte skifte til en kort kjole. Varsleren mener at denne type seksuell undertone og flørting forstyrrer den profesjonelle relasjonen man ønsker å ha.

Trond Giskes kommentar:

Giske er svært overrasket over at kvinnen opplevde denne kvelden som ubehagelig. Han forteller at de hadde en god tone, og at de snakket mye sammen. Kvinnen satt på fanget, men Giske forteller at det skjedde helt frivillig, uten at han holdt henne. Han bekrefter at de satt sammen i en full taxi, men har ingen erindring av at han skal ha kommet borti låret hennes. De snakket lenge og fortrolig sammen også på neste utested. Ikke på noe tidspunkt under kvelden ga kvinnen uttrykk for at kontakten var uønsket eller plagsom. Giske har i sitt sykefravær ikke hatt anledning til å hente inn bilder eller andre bevis eller kontakte vitner blant de mange tilstedeværende.

Giske er svært overrasket over at kvinnen opplevde denne kvelden som ubehagelig.

Varslerens versjon:
Varsleren vil ifølge VG ikke kommentere saken, og vil heller ikke at innholdet i episoden skal gjengis.

Sak 5 2014

Hovedinnhold i varselet, ifølge Giskes advokater:
Varsleren, en kvinne i 30-årene, forteller om en episode i 2014. Hun forteller at hun har hatt et normalt forhold til Giske både før og etter hendelsen. Hun traff Giske på et utested (. . .*)

Her møtte hun Giske utenfor, han fortalte at de skulle videre til nachspiel og spurte henne om å bli med. De tok en taxi som stod utenfor, hun spurte om de skulle vente på flere, men han sa at de andre skulle drikke ferdig og at de kunne dra og gjøre klart. Varsleren forteller at de drakk vin på terrassen og snakket om politikk. Hun fikk melding fra en annen festdeltaker om hvor hun var, hun svarte at hun var hos Giske og inviterte vedkommende. Ingen andre kom, og etter en stund gikk de inn og fortsatte praten.

Deretter opplever hun et «stemningsskifte». Hun prøver å avspenne situasjonen ved å spørre hvordan det går med Haddy og hvor hun er i kveld. Hun husker ikke om de på den tiden var samboere, men ville minne Giske på at han hadde en kjæreste. Giske fortsetter å snakke om politikk, og rose henne for arbeidet hun har gjort og forteller at flere har lagt merke til dette. Så beskriver hun at Giske tar tak bak hodet hennes, trekker henne mot seg og kysser henne. Hun forteller hun ble helt paff da dette skjedde. Hun fortsetter å snakke om valget. Han fortsetter å kysse henne på munnen og halsen, og begynner å ta henne på brystene. Hun forsøker å avlede ved å si at Giske nå har fått nok å drikke siden han åpenbart forveksler henne og Haddy. Hun forteller at det nå går opp for henne at hun ikke husker om hun har en rett vei ut fra stua til utgangsdøra, eller om det er noe hun må forbi på veien. Etter at hun innser at hun ikke er 100 prosent sikker på veien ut, forteller varsleren at det så er en periode hvor hun ikke husker hva som skjer. Hun har ikke mistanke om at det var noe alvorlig som skjedde. Hun har et glimt av at hun er avkledd på overkroppen, mens hun snakker om valgkampen i Oslo, men kan ikke huske dette med sikkerhet. Hun har ikke noe minne av at Giske er avkledd eller forsøker å bli det. Hun har heller ikke noe minne av at hun på noe tidspunkt har sagt «nei» eller «stopp». Giske leder henne inn på soverommet, hun får da sett veien ut. Giske legger seg på senga. Hun brer over dyna og ønsker ham en god natt og drar, han gjør ikke forsøk på å holde henne igjen.

(* Nettavisen har fjernet detaljer som kan identifisere varsleren )

Trond Giskes kommentar:

Giske bestrider på det sterkeste påstandene om fysiske tilnærmelser, og mener at sentrale deler av dette varselet ikke medfører riktighet. Giske har fysiske bevis og vitneutsagn som underbygger dette. Han har i sitt sykefravær ikke hatt anledning til å utarbeide det omfattende tilsvaret som dette varselet krever.

Giske bestrider på det sterkeste påstandene om fysiske tilnærmelser, og mener at sentrale deler av dette varselet ikke medfører riktighet.

Varslerens versjon:
Varsleren sier til Nettavisen at hun vil ikke kommentere saken. Hun vil heller ikke at innholdet i episoden skal gjengis.

Les også: Fylkesordfører og venn mener Giske er demonisert

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere