RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gjør opp regnskap for de rødgrønne

NHO har gjort opp regnskap for den rødgrønne regjeringens første to måneder ved makten og advarer mot en finanspolitikk som øker faren for renteoppgang og sterkere kronekurs.

Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) gir Stoltenberg-regjeringen både ris og ros for innsatsen så langt. Ros får de rødgrønne blant annet for ansvarlig bruk av oljepenger, mens det rettes kritikk mot ny utbytteskatt og økt formueskatt, som NHO mener svekker det private eierskapet.

Økt skattetrykk for næringslivet
- Vi er ikke så opptatt av skatt på flotte hus og hytter, det vi ser er at skatten øker for de som eier bedrifter. De må ta penger ut av bedriften for å betale formuesskatt for lastebiler, maskiner og produksjonslokaler, sier NHOs administrerende direktør Finn Bergesen jr. ifølge en pressemelding.

Finn Bergesen jr. mener det er positivt at forskjellen i skattleggingen av arbeid og kapital nå blir utjevnet, men når formuesskatten på arbeidskapitalen i bedriftene samtidig økes, fører det til at den personlig eide risikokapitalen blir beskattet mye hardere enn før.

Det er småbedriftene, hvor eierne selv er aktive i virksomheten, som vil bli rammet hardest av dette, mener NHO.

Frykter økte renter
NHO mener videre at regjeringen burde ha strammet inn finanspolitikken i en situasjon med høy aktivitet i økonomien og økende press på arbeidsmarkedet. Det pekes på at regjeringen vrir bruken av ressursene fra privat til offentlig sektor og at overføringene til kommunene øker betydelig. NHO frykter at dette vil føre til renteoppgang og sterkere kronekurs.

Finn Bergesen jr. mener regjeringen har holdt seg innenfor ansvarlige budsjettrammer, men er bekymret for den retningen politikken har tatt når det gjelder kompetanse og forskning, fleksibilitet i arbeidslivet og tilgangen på investeringer i norsk næringsliv.

Les hele NHOs evaluering her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere