RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Glad for å være ute av regjeringen

Sist oppdatert:
Venstre-leder Lars Sponheim er glad for at sentrumsregjeringen ikke ble sittende.

- Det var ingen krise for Venstre at vi gikk ut av regjeringen, sa Venstre-leder Lars Sponheim i sin tale til landsmøtet i Oslo lørdag.

Sponheim begrunner den oppsiktsvekkende uttalelsen med at en valgseier for Venstre, KrF og Høyre ville innebære for stor avhengighet til Frp siden Frp gikk så mye fram ved stortingsvalget.

- Jeg er ikke generellt glad for den den nye regjeringen. Men med en så knapp margin som stortingsvalget hadde, ville vi vært helt avhengige av et stort og selvsikkert Frp for å beholde regjeringsmakten.

- Regjeringskrise for Lofoten
Sponheim gjorde det klart at Venstre aldri ville godtatt et kompromiss for forvaltningsplanen i sin sentrumsregjering slik som SV nå har godtatt. Venstre ville da valgt å gå ut av regjeringen.

- Jeg må ærlig talt si at jeg er forundret over at Høyres leder får seg til å påstå at den forrige regjeringen ville lagt fram en plan som åpnet for petroleumsvirksomhet uten for Lofoten. Det ville aldri skjedd. I så fall ville det vært en regjering hvor Venstre ikke lenger var med, sa Venstre-lederen.

- Arrogant regjering

«Vi er ikke lenger en kuriositet på Stortinget»

Lars Sponheim om Venstres valgresultat.

- Sponheim gikk så løs på den nye regjeringen.

- Vi begynner å se konturene av en flertallsarroganse fra regjeringen. Kompromissene som gjøres i regjeringen er så hårfine at det ikke er mulig å endre på noe i Stortinget, sa Sponheim.

Samtidig harselerte han med regjeringen og beskyldte de rødgrønne for å være handlingslammet.

- Frps vekst etter valget er helt sikkert basert på regjeringens manglende evne til å bruke makt. Jeg håper og tror at det om fire år ikke vil være fokus på flertall, men evnen til gjennomføre politikk.

- Djupedal, en sutrer
Sponheim angrep spesielt SV, som Venstre konkurrerer spesielt med når det gjelder miljø og skolepolitikk.

Han angrep spesielt kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) og viste til at lærerne har påpekt at det har vært en organisatorisk svikt i arbeidet med å systematisk gjøre lærerne i stand til å møte det store kunnskapsløftet fra høsten.

- Statssekretær Åge Rosnes reagerte på klagen ved å kalle Utdanningsforbundet for «sutrete». Det er tydelig at Åge Rosnes har plukket opp ett og annet fra sin statsråd, er det noen som er fagmann på å være sutrete, så er det Djupedal.

- Viva Sponheim
Sponheim var naturlig nok også sterkt opptatt av det gode stortingsvalget, der Venstre gikk fram 2 prosentpoeng til 5,9 prosent, og fikk inn hele ti representanter på Stortinget.

Han betrodde landsmøtedelegatene om at han ikke akkurat ble uberørt da Venstre-folk ropte «Viva Sponheim» etter valget. For første gang på mange år snakker ingen partikolleger om at de vil kaste ham.

- Venstre-venner, i dag er jeg en glad gutt. Sjeldent har jeg gledet meg mer til et Venstre-landsmøte enn dette, sa Sponheim.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere