RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Det ville vært kjempetungt å sitte som et middels stort parti i regjering sammen med to store og kjempe mot allmenn bevæpning av politiet, tror Trine Skei Grande.
Det ville vært kjempetungt å sitte som et middels stort parti i regjering sammen med to store og kjempe mot allmenn bevæpning av politiet, tror Trine Skei Grande. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Grande: – Venstre er lenger unna regjering

Budsjettkrangel og asylbråk har gjort Venstre-leder Trine Skei Grande enda sikrere på at gjennomslaget for partiet er større utenfor enn inne i regjering.

– Vi har oftere flertall i Stortinget slik det er nå, enn vi ville hatt med de fire partiene samlet. Derfor tror jeg at vi får mest gjennom ved ikke å være med i regjering, sier Trine Skei Grande til NTB.

Våpenseier

Det siste året har gjort Venstre-lederen enda tryggere på utenfor-analysen.

– Det ville vært kjempetungt å sitte som et middels stort parti i regjering sammen med to store og kjempe mot allmenn bevæpning av politiet. Nå har vi fremmet et lovforslag som får flertall i Stortinget. Det er det fine med å være et sentrumsparti. Selv om du ikke er størst, så har du likevel ofte flertall for det du mener, utdyper hun.

Partilederen har i dag et nøkternt forhold til samarbeidsavtalen mellom samarbeidspartiene Venstre og KrF og regjeringspartiene Høyre og Frp:

– Samarbeidsavtalen inneholder en visjon som er viktig. Men resten er bare et bytte av flertall oss fire mellom. Det er ikke noe helhetlig politisk program, det er et bytte av flertall, understreker Skei Grande.

Krever kamp

Det siste året har det åpenbart seg flere saker som viser hvorfor Nydalen ikke ga den firepartiregjeringen statsminister Erna Solberg (H) ønsker seg.

– Når Venstre og Frp skal inn i asylfeltet, så er det smertefullt. Det hadde vært mest behagelig for Venstre å lene seg tilbake og sagt at vi gidder ikke diskutere med noen som står for noe annet enn oss. Da ville vi hatt blank og fin rustning. Men politikere med blank rustning skal du holde deg unna, for de har aldri vært i kamp. Og vi må i kamp hvis vi skal klare å samarbeide. Det er ubehagelig, men jeg syns det skal verdsettes, sier Skei Grande.

Tordentalen fortsetter med et nikk mot nabolandet:

– Nyvalget i Sverige er en forakt for demokratiet. At politikerne ikke klarer å styre på bakgrunn av sammensetninga i folket, at man skriver ut nyvalg fordi man ikke klarer å styre og samarbeide, det har jeg ekstremt liten sans for.

Forsvarer poseavgiften

– Du bruker ordet kamp, selv om dere har en samarbeidsavtale. Hvordan vil du beskrive samarbeidet rundt budsjettforhandlingene?

– Vi ble oppriktig forbannet da forslaget kom. Men vi fire som satt i forhandlingsrommet, har stor tillit til hverandre. Det var ikke så veldig ampert. Jeg vil heller si at det var en stor jobb.

– Men noen uttelling på målingene har det ikke gitt?

– Det er ikke alltid meningsmålinger er rettferdige. Det betyr bare at vi ikke har klart å kommunisere hvor godt miljøbudsjett dette er, hvor bra det er for innovasjon og forskning og det som må til for å snu Norge.

– Hvorfor ikke?

– Det ble for mye støy For eksempel om poseavgift, som kom i veien for hybridbiler og andre viktige miljøtiltak. Men 1,50 i poseavgift er lettere å forstå enn omlegging av miljøavgifter, biodiesel og avskrivningsregler.

– Angrer du på den nå?

– Nei. Det er ikke noen dum tanke å avgiftsbelegge plast, for det er et miljøproblem at vi bruker for mye plast. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere