RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venstre-landsmøtet

Grande i tale: - Mitt vanskeligste valg som partileder

Sist oppdatert:
Venstre-lederen brukte store deler av sin landsmøtetale til å forklare og begrunne hvorfor det var riktig av partiet å gå i regjering. Se talen i videovinduet over!

– Hvem hadde trodd det da vi var i Ålesund for ett år siden? OK, to! sa Grande etter å ha stilt spørsmålet om regjeringsdeltakelse til salen.

For ett år siden lå Venstre stabilt under sperregrensen og var i dyp krise. Ved valget fikk partiet støtte fra 4,4 prosent av velgerne, men på grunn av intern splittelse var det ikke gitt at Venstre ville gå i sonderinger og regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp.

– Det var ikke et lett valg. Det er det vanskeligste valget jeg noen gang har gjort som partileder, sa Grande.

– Men det var helt naturlig å ta et valg. Og jeg er utrolig stolt av en organisasjon som kan ta så tøffe valg, og så stå sammen etterpå uansett hvilken side man var på i utgangspunktet.

Les også: Grande: - Nå skal asylsøkere få jobbe

Døren åpen for KrF
Grande understreket at Venstre i valgkampen var nøye med å ikke «slamre igjen dørene», og at partiet er et parti som er klar for å ta ansvar. Venstre gikk inn i regjeringen sammen med Høyre og Frp i januar.

Grande kom også inn på at KrF har valgt å stå utenfor samarbeidet på ikke-sosialistisk side etter valget.

– Det er viktig å si at vi ville ha med oss KrF, men fikk dem ikke med hele veien denne gangen. Men jeg håper det endrer seg, sa Venstre-lederen.

Hun understreket igjen mantraet med at Venstre har gjort Norge grønnere, rausere og mer sosialliberalt.

Konkret trakk hun fram vern av sårbare områder i Lofoten, Vesterålen og Senja og videreføring av elbilfordeler, rusreform, med behandling i stedet for straff, og tredeling av foreldrepermisjon.

Asylnyhet
Grande hadde også en liten nyhet på integreringsområdet i ermet i sin tale. Fra 14. mai kan asylsøkere på spesielle integreringsmottak få arbeidstillatelse.

– Det har ganske enkelt Venstre fikset, slo Grande fast, til stor applaus fra salen.

– Det er en stor meningsløshet at asylsøkere ikke får lov til å jobbe, men bare må sitte på et mottak og vente. Hva slags integrering får vi da? spurte partilederen.

Regjeringen vedtok i september 2016 å etablere en prøveordning, der fem integreringsmottak skulle teste ut hver sin modell for raskere integrering. Etableringen av slike mottak var et av de viktigste tiltakene i regjeringens integreringsmelding.

Venstre skal ta stilling til ni ulike uttalelser på en rekke ulike politiområder på helgens landsmøte på Gardermoen. Samtidig skal partiet behandle en vidtrekkende resolusjon om teknologi. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere