RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gransker norsk moms

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Overvåkningsorganet ESA sjekker om den norske momskompensasjonen til helse og undervisning egentlig er statstøtte.

Offentlige helse- og undervisningsforetak, samt noen private aktører som driver lovpålagt virksomhet innenfor helse-, sosial og undervisning, får kompensasjon for moms betalt på tjenester som renhold og vask.

NA24 - din næringslivsavis

Nå har EFTAs overvåkningsorgan, ESA, åpnet en formell granskning av kompensasjonsordningen for å bestemme om den i realiteten er statsstøtte til offentlige foretak som leverer tjenester i konkurranse med private.

Skal ikke gis statsstøtte
- Det er snakk om den type tjenester hvor det er konkurranse mellom private og offentlige aktører, sier presse- og informasjonsansvarlig i ESA, Tor Arne Solberg-Johansen, til NA24.

Ifølge ham er det en forskjell mellom private og offentlige selskaper fordi de offentlige får kompensert moms betalt på innkjøpte tjenester som brukes i tjenesteproduksjonen.

- Hvis du har private og offentlige selskaper som konkurrerer skal det ikke gis støtte til de offentlige selskapene. En slik momskompensasjon kan være en slik statlig støtte.

Konkurransevridende?
Ifølge en melding fra ESA dreier det seg ikke bare om helseforetak, men også om foretak som står for sosiale tjenester og undervisning.

ESAs foreløpige mening er at denne momskompensasjonen kan ses på som statlig støtte, noe som er i strid med EUs regelverk.

- Vi skal undersøke om dette kan være konkurransevridende til fordel for de offentlige selskapene som får støtte og bringe på det rene hvorvidt det kan være et brudd på reglene, sier Solberg-Johansen til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere