Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gratulerer med dagen, Jens!

"En ganske alminnelig dag - Helen, Tors, Nini, Jens og Arve" med Nini Stoltenberg og Jens Stoltenberg i hagen i Lille Frogner allé
"En ganske alminnelig dag - Helen, Tors, Nini, Jens og Arve" med Nini Stoltenberg og Jens Stoltenberg i hagen i Lille Frogner allé Foto: Bjørn Saastad (Bjørn Saastad)
Sist oppdatert:
- Han ligner litt på en apache, sier fotografen om dagens 50-årsjubilant - statsminister Jens Stoltenberg.

Fotografiet, med tittelen «En ganske alminnelig dag - Helen, Tors, Nini, Jens og Arve», ble tatt av billedkunstneren Bjørn Saastad en gang på slutten av 70-tallet. I 2007 solgte han flere av det i forbindelse med at bildet var utstilt på Galleri Tonne i Oslo.

- Jens er ganske barsk på det bildet, syns jeg. Han ligner litt på en apache. Noen kjøpte et av bildene og ga det til ham, så jeg fikk hyggelig tilbakemelding og takk. Han hadde nesten ikke bilder av seg selv fra ungdommen, fikk jeg vite, så han var visst interessert i om det var flere gode bilder på filmen, sier Saastad til Nettavisen.

Saastad sier at han var en av dem som vanket på Nisseberget i Slottsparken på den tida. At han havnet i hagen på Lille Frogner allé i Oslo den dagen skyldtes at han kjente omgangskretsen til Nini Stoltenberg - lillesøsteren til Jens.

- Det var hippietid. Folk fløt fritt, sier Saastad

- FA Cup-finale
Saastad, som stort sett arbeider som maler og grafiker, sier at gjengen på bildet så FA Cup-finalen i 1976 eller 1977 da de ble foreviget. Da var dagens jubilant 17 eller 18 år.

- Det var en tradisjon å ta TV-en ut i hagen da den kampen gikk av stabelen i mai. Thorvald (Stoltenberg) og kona bodde i Lille Frogner allé. Jens kom ut i hagen til oss og ville også se fotball og ta en øl, erindrer Saastad.

Han forklarer hvorfor Jens' lillesøster Nini Stoltenberg peker med gevær:

- Vi skjøt på blink med luftgevær mot stabburet i bakgrunnen av bildet.

- Hyggelige mennesker
Statsminister Jens Stoltenberg husker ikke at han ble foreviget av Bjørn Saastad den maidagen for over 30 år siden.

- Jeg kan ikke huske spesielt når bildet ble tatt. Og jeg kan heller ikke huske hvem som spilte FA Cup-finalen den da dagen. Men jeg husker veldig godt at vi bodde der. Det var veldig fint der, og veldig mye hyggelige mennesker, sier Stoltenberg til Nettavisen.

- Hadde du da en drøm om å bli statsminister en gang i framtida?

- Det var overhodet ikke i mine tanker, sier Stoltenberg.

Han syns han har hatt et veldig flott liv så langt, med mange spennende oppgaver. Mandag klokken 14 til 17 arrangerer Arbeiderpartiet mottakelse for jubilanten i Samfunnssalen på Arbeidersamfunnets plass i Oslo.

NETTAVISEN FØLGER SAKEN

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!