RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Grupperunk» i bystyret

Sist oppdatert:
Ordfører Per Ditlev-Simonsen var nær ved å brekke klubben da RVs Liv Gulbrandsen anklaget politikerne i Oslo bystyre for å bedrive «grupperunk».

- Det er helt korrekt at jeg brukte det ordet. Jeg synes det var et nøyaktig, passende og veldig dekkende ord for den debatten som pågikk, sier Gulbrandsen til TV 2 Nettavisen.

Men Høyre-ordføreren Per Ditlev-Simonsen fant ikke uttrykket like passende, og klubbet Gulbrandsen kontant ned på bystyremøtet onsdag.

- Det ble både uro, latter, uff-ing og fy-ord i salen. Etterpå fikk jeg klapp på skulderen av flere som lider av at alt skal kamufleres og pakkes inn, sier Gulbrandsen.

- Ronking deilig
Bakgrunnen for RV-politikerens uvanlige angrep på bystyrerepresentantene var en langvarig generell debatt om Oslos tilstand, uten vedtak.

- Grupperunk kan være deilig, men det kom ikke noe ut av det. Jeg oppfordret dem til å skrive leserinnlegg om sine meninger, og bruke bystyret til å argumentere for nødvendige endringer, sier Gulbrandsen.

Hun mener Oslo Bystyre har for strenge reglene i forhold til hva som er lov til å si i en debatt i salen, og går gjerne løs på tabu-ord.

- Å runke er ikke noe negativt. Det er sunt og viktig. Men det er ikke alltid man skal runke.

- Har du noen grenser for hva du synes du kan tillate deg av ordbruk?

- Jeg driver ikke med personlig sjikane. Jeg er godt oppdratt, og følger vanlig folkeskikk. De ordene jeg bruker inne i salen, er de ordene jeg bruker ellers. Jeg er folkevalgt.

Påfuglfakter
Gulbrandsen mener ordføreren og politikernes språkbruk i bystyresalen er langt dårligere enn hennes.

- Det er fullt av støvete ritualer og påfuglfakter. Det er snobbete.

Ord folk bruker i vanlig dagligtale må kunne brukes i politiske debatter, mener RV-representanten.

Vil på Stortinget.
Gulbrandsen oppfordrer Ditlev-Simonsen til å bruke klubben i andre sammenhenger.

- Han kan godt fortsette å bruke klubba, men da synes jeg han skal gjøre det når det blir rettet personangrep mot noen fra talerstolen – når det hetses mot personer i salen eller på galleriet.

31-åringen ble valgt inn i bystret for RV under valget i 2003. Til høsten satser hun på en plass i Stortinget. Gulbrandsen står på andreplass på RVs liste, etter Erling Folkvord.

- Jeg tenkte jeg kunne få snakket litt om runking, der, også, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere