RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Haakon Lie: En epoke er over

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Haakon Lie var den fremste arkitekten for etterkrigstidens arbeiderbevegelse.

KOMMENTAR: Han sto i spissen for byggingen av det som ble den sterkeste politiske kraften vi noen sinne har hatt i Norge. Organisasjonen som ble bygd opp under ledelse av den engasjerte og kompromissløse partisekretæren var nøkkelen til Arbeiderpartiets store oppslutning ved valgene helt fram til 70-tallet. Nå er han borte, 103 år gammel. En epoke i Det norske Arbeiderpartiets historie er over.

Med ledere som Haakon Lie, Einar Gerhardsen, Martin Tranmæl, Jens Chr. Hauge og Trygve Bratteli løftet Arbeiderpartiet dette landet fra fattigdom til velferd. De ruvet alle på hver sin måte. Haakon Lie sto på ingen måte i skyggen av de andre Ap-kjempene. Mens mange av de andre lederne gikk inn i stortings- og regjeringarbeid, valgte Haakon Lie partikontoret som sin arena. Med sterke bånd til fagbevegelsen gjorde han Youngstorget til et tydelig, respektert og fryktet maktsentrum i norsk politikk. Lies innflytelse på norsk samfunnsutvikling var enorm.

Den mektige partisekretæren var en stor politisk strateg og en glimrende agitator. Det var lett å bli begeistret av hans klare analyser og smittende engasjement. Men han var også en stridens mann. I kampen mot kommunismen og spesielt i utenrikspolitikken; om Norges forhold til USA og i synet på Israels rolle i Midtøsten, kom han på kant med mange – også i eget parti. Forholdet til en annen Ap-kjempe, Einar Gerhardsen, kjølnet også og ble til slutt en isfront mellom de nære partikollegene. Haakon Lie gikk av på Arbeiderpartiets landmøte i 1969. Først på hans 80-årsdag i 1985 ble de to, på Jens Chr. Hauges initiativ, forsonet. Det var en stor lettelse både for de to og for hele arbeiderbevegelsen.

Haakon Lie fortsatte med sitt sterke politiske engasjement også etter at han gikk av som sekretær i Arbeiderpartiet. Med bøker, foredrag og debattinnlegg ga han utløp for synspunkter han hadde på hjertet. Og dem var det mange av. I 40 år hadde han ingen formell posisjon i Arbeiderpartiet. Likevel var han en av partiets mest innflytelsesrike personer. Så seint som foran det siste Ap-landsmøtet, som ble holdt i april, innkalte han partileder Jens Stoltenberg og anbefalte Raymond Johansen som ny sekretær.

Helt til det siste imponerte Haakon Lie, tross sin særdeles høye alder, omgivelsene med inngående kunnskaper om samtiden og sine betydelige bidrag til samfunnsdebatten. På sin 103-årsdag i fjor høst ga han ut en ny bok med spennende synspunkter på spørsmål som normalt opptar langt yngre generasjoner. Mens andre gjerne ville ha ham til å fortelle om ting han hadde vært med på i sitt lange liv, var Haakon Lie selv opptatt av å se framover og finne løsninger på viktige samfunnsspørsmål.

På tross av mange politiske tilbakeslag, både for Arbeiderpartiet og ham personlig, var Haakon Lie utrettelig. Han mistet aldri troen på partiets evne til å komme til makten og til å styre landet. Like før sin bortgang kunne han fra sykesengen følge landsmøtet og glede seg over et vitalt og offensivt parti i regjeringsposisjon. En større gave på sine siste dager kunne han neppe fått.

Redaktør Hallgeir Westrum, Avisenes Nyhetsbyrå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere