RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hadde ikke tid til å kreve inn regninger - kan ha tapt 10 mill.

Foto: Ola Solvang (Nordlys)
Millionsmell for kommune etter økonomisk rot.

Revisjonen avdekket tidligere i år at Skjervøy kommune hadde mer enn 15 millioner kroner i utestående fordringer, og manglet dokumenterte rutiner for innkreving, skriver Nordlys.

Fra årsskiftet overtar kommunestyret dessuten boet etter Skjervøy fiskeriutvikling. Her er fondsmidler på nær 10 millioner forduftet etter at fondet ble etablert i 2010.

Kommunens økonomisjef gjennom mange år, Rune Stifjell, har fått innvilget permisjon, og skal begynne i ny jobb i Karlsøy. Overfor Nordlys avviser Stifjell at jobbbyttet har noen sammenheng med revisjonens funn.

- Hvorfor bytter du jobb?

- Jeg har vært her i 16–17 år. Det kan være svar nok. Det er verken noe dramatisk eller spesielt som ligger til grunn for det.

Kontrollutvalget får saken
I neste uke skal kontrollutvalget i Skjervøy behandle saken om de utestående fordringene. Det er også satt fram krav om en gjennomgang av pengebruken i det kommunale fiskerifondet som ble etablert da Nergård–konsernet forlot kommunen.

Her ble det blant annet delt ut 4,5 millioner kroner i lån uten at daværende ordfører og styreleder for fondet, Roy Waage sørget for å få tinglyst panteerklæringen. Bedriften som fikk pengene er nylig slått konkurs, og pengene er trolig tapt.

Det var i forbindelse med revisjonen av regnskapet for 2012 at kommunen fikk sjokkbeskjeden om utestående fordringer. I brevet fra KomRev Nord framgår det at kommunen mangler dokumenterte rutiner for innkreving av penger. Revisoren påpeker også at utestående fordringer har vært betydelige i årene 2010 og 2011.

- Det er en fortvilet situasjon, mener kommunestyrerepresentant Mona Jørgensen (H).

- De siste 7–8 årene har økonomien på Skjervøy vært i elendig forfatning. Vi har vært tvunget til å kutte i tjenestetilbudet og si opp kommunalt ansatte. Jeg synes det er tragisk når vi nå får vite at millioner av kommunens penger kan være tapt fordi økonomiavdelinga ikke har sendt ut regninger eller drevet innfordring.

- Både jeg og andre representanter har tatt dette opp som spørsmål i kommunestyre og formannskap. Vi har ikke fått noe godt svar, sier Jørgensen som nylig skrev brev til revisjonen der hun ba om en redegjørelse og samtidig en forklaring på hvorfor revisoren ikke har slått alarm tidligere.

Forberedt på bombe
- Det er ingen god situasjon for oss, sier ordfører Torgeir Johnsen (Kp).

- Jeg er forberedt på at vi kan få en bombe i kommunestyret, og bli nødt til å avskrive betydelige tap. I verste fall er vi tilbake i Robek–registeret igjen. Det viktigste nå er å skaffe en oversikt over situasjonen. Det vil vi forhåpentligvis få i kommunestyret i desember. I dag har jeg egentlig ikke noe godt svar på hva som har skjedd, og hvor store tapene kan bli, sier ordføreren.

Mandag behandlet formannskapet budsjett og økonomiplan for de neste årene. De mulige tapene var ikke en del av opplegget for neste år.

- Vi kan selvsagt lage et budsjett. Men med en så stor fordringsmasse hersker det betydelig usikkerhet. Dersom tapene blir store har vi to valg. Vi må enten dekke dette inn ved kutt, eller overgi oss til Fylkesmannen, sier Frps Vidar Langeland.

- Vi har ikke fått svar, bare kjeft fra økonomisjefen, når vi har bedt om forklaringer på det som har skjedd. Vi har kun fått vite at han ikke har hatt kapasitet til å prioritere innfordring, sier Langeland.

Dette siste bekrefter økonomisjef Rune Stifjell.

- En del av forklaringen er at vi ikke har prioritert innkreving. Det har kommunestyret godkjent og akseptert, sier Stifjell.

- Dersom noen påstår at de ikke har fått dette med seg så stiller jeg meg undrende til det. Årsmelding og regnskap ble enstemmig godkjent av kommunestyret i juni, sier Stifjell.

Økonomisjefen sier han ikke tror tapene på fordringene blir større enn det man har avsatt midler til i budsjettet.

Les flere saker i Nordlys

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere