RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hadde sex første kvelden

Sist oppdatert:
Den tidligere varaordføreren i Kautokeino (41) gikk til sengs med den 15 år gamle jenta første kvelden. Nå må han i fengsel.

Det er klart etter at Indre Finnmark tingrett onsdag avsa dom i saken.

Mannen ble dømt til seks måneders fengsel for å ha hatt seksuell omgang med barn under 16 år. I tillegg må han betale jenta 50.000 kroner.

Det er i samsvar med aktor Are B. Meedbys påstand.

- Utnyttet sin posisjon
Det var på høsten 2005 at den 15 år gamle jenta og 40-åringen traff hverandre på en fest. De sendte meldinger til hverandre, og den 5. desember var jenta hjemme hos varaordføreren for første gang. Det endte med sex allerede første kvelden.

I løpet av en knapp måned hadde de sex ved forskjellige anledninger minst seks ganger. Retten mener antallet overgrep uansett er betydelig og gir uttrykk for en bevisst utnyttelse av muligheten til å ha sex med den mindreårige jenta.

«Det vesentlige er her den store aldersforskjell mellom tiltalte og fornærmede. Tiltalte fremsto dessuten som en ressurssterk person i lokalsamfunnet, mens fornærmede tilhørte en sårbar gruppe unge jenter. Overgrepet fremstår slik sett som et forhold hvor en eldre og ressurssterk mann utnytter sin posisjon til å skaffe seg sex med en mindreårig», heter det i dommen.

- Var betatt
41-åringen hevdet under sin forklaring at han var glad i jenta og derfor naiv.

- Jeg var veldig betatt, sa han i retten.

Det han betraktet som et normalt kjæresteforhold, varte i 22 dager.

Retten mener dette ikke er formildende. « Det vesentlige i denne forbindelse er at tiltalte som en eldre, voksen mann, i det hele tatt etablerte en slik kontakt med fornærmede at seksuell omgang ble resultatet og med den betydelig fare for psykiske skadevirkninger dette kan innebære for den fornærmede mindreårige», står det i dommen.

Kjøpte angrepille
I dommen bemerkes det også i skjerpende retning at flere av samleiene skjedde uten kondom, med fare for at jenta kunne bli gravid.

Det resulterte i at 15-åringen på tross av sin unge alder ble sendt på apoteket for å kjøpe en angrepille, noe Indre Finnmark tingrett var en ekstrabelastning for henne.

Da hun ble nektet å kjøpe pillen fordi hun var mindreårig, kjøpte 41-åringen en angrepille til henne. Det innrømmet han også i retten.

Retten mener også at det er skjerpende at den tidligere varaordføreren ved en anledning serverte jenta alkohol. Han forsøkte også å få jenta til å ikke la seg undersøke av lege for DNA-spor.

Dessuten nektet 41-åringen å ha hatt samleie med henne inntil han ble konfrontert med DNA fra hans eget laken. Innrømmelsen kom et halvt år etter at ble avhørt for første gang.

Sex med 17 menn
Jenta innrømmet i retten å hatt sex med så mange som 17 menn på tross av sin unge alder. Men retten mener hennes erfaring ikke har noen innvirkning på saken med varaordføreren.

«Fornærmedes tidligere seksuelle erfaring er i denne sammenheng lite relevant. Retten viser til at den seksuelle lavalder er satt for å beskytte mindreårige mot seksuell omgang de ikke er modne for» heter det i dommen.

Tatt på fersken
Saken mot varaordføreren ble kjent i begynnelsen av januar 2005, og var den første av de omtalte Kautokeino-sakene.

Det var jentas foreldre som avslørte forholdet 27. desember 2005, etter å ha blitt tipset av en tredjeperson. Forholdet fikk en brå slutt da de banket på døra hjemme hos 41-åringen. Da lå 15-åringen og 41-åringen til sengs.

Da ingen åpnet, ringte de sin datters mobiltelefon, og hørte ringelyden gjennom døra.

Det var siste gangen den daværende varaordføreren og 15-åringen var sammen. Forholdet ble anmeldt til politiet dagen etter.

Så mange som 18 personer er nå dømt, tiltalt, siktet eller mistenkt for seksuell omgang med mindreårige jenter i Kautokeino.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere