RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Cornelius Poppe/Scanpix

Haga dekker embetsmann

Sist oppdatert:
Oljeminister Åslaug Haga (Sp) dekker over en embetsmann i Arnstad-saken.

TRONDHEIM (ANB): Det er, etter det Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) kjenner til, årsaken til at Haga har uttalt seg sprikende om hvem som hadde ideen om å hyre inn Eli Arnstad som konsulent. Tidligere har Åslaug Haga sagt at departementet ikke klarer å identifisere personen. Nå tar hun selv på seg ansvaret, siden den aktuelle embetsmannen ikke husker det samme som henne. Haga mener nemlig at det var embetsmannen som først tenkte tanken.

Åslaug Haga vil ikke kommentere denne siden av saken inngående.

– Jeg står fast på svaret jeg har gitt til kontrollkomiteen på Stortinget. Det viktige er at jeg som statsråd har ansvar for alt som skjer i departementet, sier Haga til ANB.

Gjennomgang
«Det man har klarlagt ved en nærmere gjennomgang av hendelsforløpet er at jeg i et møte om internbudsjettet stilte et åpent spørsmål om Arnstads kompetanse kunne være relevant for departementets behov», skrev Haga til kontrollkomiteen på Stortinget fredag. Det er dette svarbrevet hun nå igjen viser til.

24. november i fjor sa Eli Arnstad opp sin jobb som direktør i Enova. Bakgrunnen var påstander om mobbing av ansatte og en kinkig personalsituasjon.

Seks dager senere spurte altså Haga om Arnstads kompetanse kunne være relevant. Begrunnelsen var at departementet manglet kompetanse på området fornybar energi, samtidig som Arnstad satt på nettopp slik kompetanse. Saken har blitt ekstra pikant og alvorlig siden Eli Arnstad er medlem av Senterpartiet og tidligere har vært aktiv i partiet, blant annet som møtende representant på Stortinget.

Misforståelser
For to uker siden kunne ikke Åslaug Haga «identifisere hvem» i departementet som kom på ideen om å bruke Arnstads kompetanse. Nå skylder Haga på misforståelser, men står ifølge Aftenposten fast på at det var uklart «hvem som tenkte tanken først». Når Haga så senere blir spurt om hvem som tok initiativet, så tar hun selv ansvaret for å ha tatt opp spørsmålet i møtet 30. november.

Sentrale kilder forteller bekrefter overfor ANB at Haga i det lengste skal ha håpet at den aktuelle embetsmannen ville vedkjenne seg å ha kommet med ideen. Men når dette ikke lot seg gjøre, så valgte Haga å selv ta ansvaret – rett og slett fordi hun uansett har det øverste ansvaret i departementet.

Men samtidig velger altså Haga å dekke over at det ifølge henne skal ha vært en embetsmann som først kom på ideen. Her vil det uansett bli påstand mot påstand. Derfor skal oljeministeren ha bestemt seg for at det er klokere å legge seg helt flat overfor Stortinget, selv om hun dermed skjuler det hun mener er sannheten. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere