RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Haga hevet over loven

Sist oppdatert:
Åslaug Haga er nok en politiker som anser seg hevet over reglene hun selv har laget.

(NA24-KOMMENTAR): Torsdag gikk det som det måtte gå. Åslaug Haga går av som olje- og energiminister og partileder. Noe annet ville vært nær utenkelig.

Noen har forsøkt å fremstille denne saken som en medieskapt heksejakt basert på bagateller. Selv sa Haga på en pressekonferanse torsdag at «smått blir stort». Det er ganske søkt.

For det første dreier det seg om et mønster av halvsannheter i Hagas forklaringer. Det begynte med at hun først etter kraftig press klarte å huske at det var hun selv om hadde foreslått å gi et lukrativt konsulentoppdrag til partifellen Eli Arnstad. Også om lobbyvirksomheten for Tromsø-OL var forklaringene uklare. Og når hun så erindrer stadig nye leieboere i stabburet ettersom disse blir hentet frem i media, blir troverdigheten helt pulverisert.

I tillegg er det fortsatt ikke klart om hun har betalt skatt for leieinntektene, noe hun tidligere har sagt hun skulle dokumentere. På pressekonferansen sa hun følgende: - Vi har som alle andre samvittighetsfullt fylt ut og signert våre selvangivelser. Det kan tenkes vi likevel har gjort feil. Hvis så har skjedd skal jeg forsikre dere om at det blir ryddet opp i.

Stabbur og sportsbod
For det andre, og viktigere: Dette er et nytt eksempel på en sentral politiker som tilsynelatende anser seg hevet over de lover og regler hun selv har vært sentral i å meisle ut. Det dreier seg altså om liv og lære.

Haga, som til og med har vært kommunalminister, og dermed ansvarlig for plan- og bygningsloven, har elegant hoppet bukk over regelverket både når det gjelder stabburet og brygga på hytta. Hun og ektemannen har tilsynelatende gitt feil opplysninger til kommunens representanter.

Det provoserer dem som har opplevd kronglete byggeprosesser. En del har fått avslag de er dundrende uenige i, og har nok i sitt stille sinn ønsket at de – som Haga - hadde satset på tilgivelse fremfor tillatelse.

Mange har til sin forundring oppdaget alle de krav det offentlige stiller til norske boliger, for eksempel at kommunale saksbehandlere skal avgjøre hvor stor «sportsbod» du må ha i huset ditt, uansett om du er sporty eller ikke.

Regelglad regjering
Hadde Åslaug Hagas politiske prosjekt gått ut på å forenkle regelverket og i større grad la folk bestemme selv, ville saken ikke hatt den samme sprengkraft.

Men slik er det ikke. Dette rammer en regjering som oppfattes som mer enn alminnelig glad i å regulere folks liv.

Lærdommen
Man skal følge lover og regler, og slingringsmonnet er ekstra lite for en statsråd.

Men det er synd hvis den eneste lærdommen av saker som dette blir at man for fremtiden må finne statsråder helt uten plett og lyte.

Det er mye mer konstruktivt hvis vi får en debatt om omfanget av lover og regler i Norge. Når sentrale politikere, som må vite at de er i søkelyset, ikke orker å forholde seg til den kommunale papirmølla, sier det noe om at det er for mange og innviklede reguleringer.

Hvis Haga-saken fører til en forenkling av lover og regler, vil Åslaug Haga – helt ufrivillig – ha gjort en god gjerning med sitt byggerot.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Ja til genmat
Bør folk velge hedgefond?
Cuba libre?
Ja til søndagshandel
Bråket rundt bensinprisen

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere