*Nettavisen* Nyheter.

Haga ute av Stortinget

Foto: Knut Falch (Scanpix)

Senterpartileder Åslaug Haga ryker ut av Stortinget dersom torsdagens TV 2-måling blir resultatet den 12. september.

26.08.05 16:10

Mandatberegningene TV 2 har gjort på grunnlag av TNS Gallups tall fra 25. august viser at Sp-lederen verken ville klare å kapre distriktsmandat eller utjevningsmandat i Akershus, dersom det var Stortingsvalg i dag.

Derimot ville Senterpartiet fått inn Per Olaf Lundteigen fra Buskerud.

Offer for loven
Selv om Senterpartiet ligger an til å gjøre det bedre i Akershus enn i flere andre fylker, vil Åslaug Haga med et valgresultat som TV 2s siste måling viser bli offer for reglene om utjevningsmandat i den nye valgloven. Ved høstens valg skal det fordeles et utjevningsmandat i hvert fylke , ut fra partienes nasjonale oppslutning.

Kristelig Folkepartis tidligere leder Valgerd Svarstad Haugland ville denne gang kapret utjevningsmandatet i Akershus. Årsaken er at KrF ligger an til å få vel 200 stemmer mer enn Senterpartiet i dette fylket, men ingen av partiene ligger an til å kapre distriktsmandat. Dermed tar Svarstad Haugland utjevningsmandatet foran nesa på Senterpartilederen.

- Dette har jeg bare en kommentar til, sier Sp-leder Åslaug Haga til TV 2 Nettavisen.

- Hvis folk i Akershus vil ha Åslaug Haga på Stortinget, må de stemme Senterpartiet, sier hun.

HTML EMBED

Spesielle utslag
Det mest spesielle utslaget denne gang er Sosialistisk Venstreparti som ville fått to mandater i Vest-Agder. I dag er ikke partiet representert med mandater fra dette fylket, men TV 2s beregninger viser at SV i dag ligger an til å kunne kapre både distriktsmandat og utjevningsmandat i fylket.

Det kan virke merkelig at SV kaprer to mandater selv om partiet bare er femte størst i fylket, mens de fire partiene som har større oppslutning må klare seg med et mandat. Dette skyldes den nye valgloven, hvor SV kaprer det siste av de 19 utjevningsmandatene i dette fylket.

Nær mandater
I flere fylker skal det svært små utslag til for at det blir endringer i sammensetningen av distriktsmandater. I Sogn og Fjordane står SV svært nær ved å kapre distriktsmandat, mens Arbeiderpartiet er svært nær sitt fjerde mandat i Sør-Trøndelag.

Kristelig Folkeparti mangler noen hundre stemmer i Akerhus på direktemandat, og har dermed et lite forsprang på Senterpartiet i kampen om det siste av distriktsmandatene.

I Nordland er SV svært nær ved å kapre to distriktsmandater, det samme er KrF i Aust-Agder og Sør-Trøndelag.

Nå har også Venstre meldt seg på i kampen om distriktsmandat fra Oslo. Denne gang viser TV 2s beregninger at Venstre bare ville ha manglet 1001 stemmer på å ta sistemandatet fra Erling Folkvord og Rød Valgallianse i hovedstaden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag