*Nettavisen* Nyheter.

Hagen krever krisesjef

Foto: Berit Almendingen (TV 2 Nettavisen)

Frp-formann Carl I. Hagen mener nordmenn ikke kan stole på den nye katastrofeplanen statsminister Kjell Magne Bondevik la fram i dag.

27.05.05 21:06

Hagen sier blankt nei til Bondeviks forslag om at det departementet som er mest berørt av en katastrofe, skal ha ansvaret for å lede og samordne krisehåndteringen.

- Nordmenn som rammes av katastrofer kan ikke stole på et kriseråd hvor ledelsen skifter med hva slags katastrofe det er. Det er et dårlig forslag, sier Hagen.

I stortingsmeldingen regjeringen la fram i dag, blir det foreslått å opprette en egen krisestøtteenhet, slik Stortinget tidligere har etterlyst.

Denne støtteenheten blir foreslått lagt til Justisdepartementet.

Tull og krangel
Justisdepartementets støtteenhet skal bistå de andre departementene etter behov, men bare overta ansvaret for krisehåndteringen i de tilfellene statsministeren finner det nødvendig.

- Jeg vil ha en overordnet ledelse, slik at det ikke blir diskusjon hver gang om hvem som er ansvarlig. Jeg vil ikke ha noe tull og krangel mellom departementene. Jeg ser for meg at en person skal lede alle typer katastrofearbeid, og ha dette som en jobb, sier Hagen til TV 2 Nettavisen.

Forslag i Stortinget
Han minner om krangelen mellom Utenriksdepartementet og Kripos om politioppgavene etter flodbølgekatastrofen, og advarer mot regjeringens forslag om at de ulike departementene skal skifte på å lede, avhengig av hvilken type katastrofe det er.

- Det vil skape interessekonflikter mellom departementene, sier han.

Hagen er positiv til at regjeringen vil opprette et eget kriseråd, men mener ledelsen må plasseres under statsministerens kontor.

- På den måten sikres rådet én ledelse som kan reagere raskt uansett hva slags katastrofe det er. Fagstaben hentes uansett inn fra de ulike departementene, sier han, og varsler at Frp vil fremme et forslag i Stortinget om at kriserådets ledelse samles under statsministerens kontor.

Dragkamp
Frp-formannen varsler samtidig at han mener tsunami-meldingen skal behandles i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Regjeringspartiene setter seg mot dette, og mener saken hører hjemme i justiskomiteen.

- Hvor viktig er det at den blir behandlet i kontrollkomiteen?

- Jeg synes det er viktig. Stortinget skal håndtere to situasjoner. Det blir en blanding av kontroll av de tingene regjeringen gjorde under katastrofen, og hvordan katastrofer skal håndteres i fremtiden, sier Hagen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.