Hagen langer ut mot Navarsete

- Hun har brutt alle regler for sømmelighet, sier Carl I. Hagen.

10.01.14 11:42

Støyen rundt Sp-leder Liv Signe Navarsete ser ikke ut til å gi seg.

Nå mener hun bråket rundt den omstridte E16-utbyggingen i Lærdal bevisst er skapt av Fremskrittspartiet (Frp).

- Frp blåser opp denne saken fordi de ikke er interessert i å bruke penger på E16 gjennom Lærdal. Det er motivasjonen deres, sier Navarsete til Klassekampen.

Les også: - Har ikke penger til Navarsetes tunnel

Beslutningen om å legge den nye europaveien i tunnel innebærer en ekstrakostnad på 400 millioner kroner. Veivesenet anbefalte på sin side en trasé som lå bare 300 meter fra Navarsetes hus. Både Frp og Venstre har kalt Navarsetes innblanding uakseptabel og har varslet at de vil ta saken opp i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Les også: Navarsetes ektemann var inhabil

- Helt uakseptabel
Frp-veteran Carl I. Hagen sier til Nettavisen NA24 at Navarsetes telefon til daværende miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) er «helt uakseptabel»:

- Jeg håper da inderlig at Frp gjør hva de kan for å belyse denne saken. Det er helt uakseptabelt av Navarsete å ringe en statsråd-kollega, i en sak hun har direkte interesse. Hadde hun kommet fra nabobygden, hadde det vært ok, men å gripe inn i formelle organer, der hun selv er inhabil, går ikke an, freser han.

- Brutt alle regler for sømmelighet
- Hva gjør at du sier hun er inhabil i saken?

- Hun er direkte berørt av utfallet i saken. Dermed er hun inhabil. Om hun har brutt noen formelle regler, vet jeg ikke. Hun har i alle fall brutt alle regler for sømmelighet, sier Hagen engasjert.

Han mener denne saken hører hjemme et sted:

- Dette er etter min mening absolutt noe som hører hjemme hos kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, mener han.

Les også: Kristin: - Nå må de tenke seg om

- Sluppet altfor billig unna
Ifølge Hagen, har både Navarsete og Solhjell sluppet altfor billig unna i denne saken:

- De har sluppet altfor billig, begge to. Jeg håper inderlig vedtaket kan omgjøres, her bør samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen på banen, anbefaler han.

Frp-politikeren reagerer også på tidspunktet for vedtaket:

- Det kommer rett etter valget og ni dager før de skal gå av. I kontroversielle saker overlater man slike saker til neste regjering, mener han.

Foto: Magnhild Aspevik

Stavrum: - Personlig vinning
Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum er kritisk til Liv Signe Navarsetes handlemåte av flere grunner.

- Hun har glemt at en statsråd skal tjene hele landet, ikke hjemstedet til politikeren. Men det er en innarbeidet uvane. Denne saken er verre fordi Navarsete også har personlig vinning av at E16 ikke legges 300 meter fra gården hennes, men i tunnel, sier Stavrum.

Les hans blogg: Dårlig dømmekraft av Navarsete

Professor: - Vanlig mellom konkurrenter
Professor Anders Todal Jenssen ved NTNU i Trondheim sier til Nettavisen NA24 at det er helt vanlig å slå politisk mynt på de saker de vil profilere.

- Navarsetes kritikk går på det som er helt vanlig mellom konkurrenter i det politiske liv, sier han - og utdyper det slik:

- Jeg har ingen forutsetning for å vite om Frp står bak. Denne saken tegner et tydelig bilde av en opposisjon mot henne, som ved forrige korsvei – evalueringsrapporten. Det er de samme folkene som er på banen. Hedmark lanserer Trygve Slagsvold Vedum, mens Trøndelag ikke tør å lansere Ola Borten Moe, sier Todal Jenssen til Nettavisen NA24.

Foto: Jørgen Berge

Trass i mye støy rundt Navarsete, mener Todal Jenssen at opposisjonen i partiet tross alt er liten:

- Men med mindre hun selv går lei og ønsker å trekke seg, får vi ikke noe lederskifte før tidligst på landsmøtet til neste år, spår Todal Jenssen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.