RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hagen og Frp siger fra

Foto: Ole Berthelsen (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
De borgerlige partiene øker ledelsen over den rødgrønne blokken. Frp-leder Carl I. Hagen har størst grunn til å være fornøyd. Sjekk ditt fylke her.

På målingen får de borgerlige partiene til sammen 88 mandater på Stortinget, mens de rødgrønne får 81 mandater. Det er en økning på tre mandater for de borgerlige i forhold til onsdagens TV 2-måling fra TNS Gallup. Størst økning får Fremskrittspartiet, som går fram 1,9 prosentpoeng til 21,3 prosent oppslutning.

Frp-leder Carl I. Hagen er forsiktig med å kommentere målingen.

- Det er alltid hyggelig med målinger som dette. Først og fremst tar jeg den til etterretning. Men målinger spriker i alle retninger, og går opp og ned. For øvrig venter jeg til den endelige målingen mandag, sier han til TV 2 Nettavisen.

Sikre mandater
Statsminister Kjell Magne Bondevik er svært fornøyd.

- Dette er positivt. Her er enda en måling som viser at de rødgrønne har mistet sitt flertall, sier statsminister Kjell Magne Bondevik til TV 2 Nettavisen.

- Det er også viktig at de andre regjeringspartienes mandater sikres, sier han, og peker på at Venstre fortsatt ligger over sperregrensen.

SV
Bondevik advarer om at KrF har mange utsatte mandater.

- Vi trenger en kraftig mobilisering. Men vi nærmer oss SV i oppslutning, noe som er noe ganske annet enn for noen uker siden, sier han.

Mobilisere
Ap-leder Jens Stoltenberg mener det er vanskelig å lese noe definitivt av målingen, men er enig i at de borgerlige partienes forsprang i mandatfordelingen er alvorlig.

- Derfor er det desto viktigere at velgerne mobiliserer for et regjeringsskifte, sier han.

Stoltenberg mener Høyres tilbakegang og Frps framgang forsterker usikkerheten på borgerlig siden.

- Alle som ønsker å erstatte Bondevik-regjeringen med en flertallsregjering, må stemme mandag, sier han.

Frp størst blant de unge
Fremskrittspartiets fremgang skyldes stort sett økt overgang fra Sosialistisk Venstreparti, i tillegg at at langt flere tidligere hjemmesittere sier de vil stemme på partiet. Frp er størst blant de unge velgerne.

Høyre sliter fortsatt med at de er lite attraktive overfor velgere som stemte på andre partier i 2001. Samtidig er det mange tidligere Høyre-velgere som ikke vil stemme på partiet i dag.

Arbeiderpartiets tidligere velgere er svært lojale mot partiet, men de henter nå færre velgere fra andre partier enn hva tilfellet har vært de siste ukene. Denne gang har Arbeiderpartiet høyere oppslutning blant velgere under 30 år enn de har hatt på flere målinger.

Lite hyggelig
Senterpartiet har fortsatt høy lojalitet blant tidligere velgere, men er lite attraktive blant velgere som stemte andre partier i 2001.

Bakgrunnstallene for Sosialistisk Venstreparti er lite hyggelig lesning for Kristin Halvorsen. Velgerne flykter til alle andre partier. Bare halvparten av SV-velgerne fra 2001 sier de vil gjøre det i dag, mens hver fjerde tidligere SV-velger heller vil gi sin stemme til Arbeiderpartiet.

Målingen ble avsluttet torsdag kveld, og er basert på 1000 spurte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere