Hagen sjokkert over Devold

Foto: Erik Modal (TV 2 Nettavisen)

Frp-formann Carl I. Hagen er i harnisk over Kristin Krohn Devolds planer om å kutte i forsvarsbudsjettet for 2005 for å dekke inn fjorårets milliard-sprekk.

20.01.05 13:56

- Jeg er relativt sjokkert over Krohn Devolds ytringer på dette området. Da vi inngikk et forlik om budsjettet, var vårt primære ønske å øke forsvarsbudsjettet. Det var ikke snakk om at et eventuelt underskudd skulle dekkes inn på årets budsjett, sier Hagen til TV 2 Nettavisen.

- Avtalebrudd
Hagen mener det vil være et klart brudd på budsjettforliket mellom regjeringspartiene og Frp hvis Krohn Devold nå kommer til Stortingets forsvarskomite med en kuttliste.

Han setter foten ned og mener Krohn Devold ikke kan gå til andre partier for å skaffe flertall for kutt.

- Dette dreier seg om regjeringens troverdighet når det gjelder forlik, sier Hagen.

Om Krohn Devold likevel skulle få flertall for kutt - uten å gå til Frp - vil forsvarsministeren gjøre seg mektig upopulær hos Frp, som er regjeringens viktigste samarbeidspartner.

Dermed tårner problemene for Krohn Devold seg ytterligere opp i Stortinget.

Intet varsel
Krohn Devold burde ha varslet Stortinget om mulige justeringer av 2004-budsjettet i fjor, mener Hagen. Allerede i november gikk alarmen i Forsvaret, da Hæren oppdaget en sprekk på 100 millioner kroner.

Forsvarsministeren kan ikke nå begynne å kutte i budsjettet for i år, sier han.

-Vi forutsetter at det som er bevilget for 2005, er det som skal brukes i 2005. Dette er helt nytt, og det har aldri tidligere vært nevnt at underskudd skal dekkes inn, sier Carl I. Hagen.

Ekstra penger
Frp-formannen mener regjeringen må vurdere å be om en tilleggsbevilgning til Forsvaret for å unngå at underskuddet går ut over aktiviteten i år.

- Det er ingen selvfølge at det skal tas innenfor rammen. Hvordan man organiserer det budsjettmessig får vi komme tilbake til.

Lederen i Stortingets forsvarskomite, Marit Nybakk (Ap) har også gjort det klart at det verken er opp til forsvarssjefen eller forsvarsministeren å sette bremsene på uten å ha fått godkjenning for kutt fra Stortinget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.