Hagen skjønner at ting tar tid

CARL OG ELI: Carl I. Hagen (Frp) og Eli Hagen (t.h.) under Fremskrittspartiet sitt landsmøte på Gardermoen fredag.

CARL OG ELI: Carl I. Hagen (Frp) og Eli Hagen (t.h.) under Fremskrittspartiet sitt landsmøte på Gardermoen fredag. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

Men Hagen advarer mot å la Venstre og KrF blokkere god regjeringspolitikk.

02.05.14 20:01

Gardermoen (NTB-Per Christensen og Mats Rønning): Carl Ivar og hans Eli cruiser rundt på landsmøtehotellet som Frps desiderte glamourpar, et ettertraktet og bejublet tospann som går fra intervju til intervju, og som verdensvant gled naturlig inn da partiledelsen skulle småsnakke med internasjonale gjester.

Ett år var stemningen mellom Hagen og nåværende partileder Siv Jensen så anstrengt at den tidligere partilederen holdt seg hjemme, men i dag er det glemt. Hagen forsvarer Jensens valg av statsråder, og han sier solidarisk at det tar mer enn seks måneder i posisjon for å gjøre om på alt det begredelige de rødgrønne etterlot seg.

Det sprenger på

Hagen kjenner blodet pumpe når han skuer ut over det politiske landskapet. Han er ikke så lite stolt over at han har vært med på å bygge opp det velsmurte maskineriet som Frp er blitt, og som viser seg i all sin bredde i landsmøtesalen.

Den tidvis omstridte veteranen har vært med på hele den lange veien og nyter nå tilværelsen som grand old man i partiet og gruppeleder for Frps gruppe i Oslo bystyre. Hagen har fulgt nesten alle dagens sju statsråder fra de var politiske grønnskollinger.

TRAKK LINJENE: Carl I. Hagen (Frp) sier det varmet da Siv Jensen trakk linjene fra Anders Langes parti, via ham selv, og til dagens Frp. Her i samtaler med Eli Hagen. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

– Det er klart det varmer når partilederen trekker linjen fra Anders Lange via meg og fram til i dag. Frp har fått til mye, selv om det er langt igjen. Siv kan skryte med god samvittighet. Uten Frp i regjering ville ikke noe av dette ha blitt startet opp. Hvis det er noe jeg er urolig for fra min posisjon på sidelinjen, er det den innflytelsen som gis Venstre og KrF. Disse to må ikke få hindre regjeringen i å legge fram populære forslag, sier Hagen til NTB.

Stjerner blir født

Landsmøtet dro seg i gang med en pompøs og øredøvende fanfare av beste Star Wars-merke, mens gigantiske skjermer viste bilder av de sju statsrådene i aksjon på valgstevner og i arbeidsdagen. Det første landsmøtet med Frp i posisjon ble hamret inn.

Etter diverse landsmøteformaliteter og litt ufrivillig humor rundt formuleringen av en hilsen til kong Harald var det klart for 45 andpustne og intense minutter med partilederen.

Gjennomgangstonen var at Frp-ere er utålmodige mennesker som stadig vil mer, en egenskap som Jensen betegnet som en kjerneverdi. Hun trakk opp de lange linjer fra Saga kino i Oslo for 41 år siden og dannelsen av Anders Langes parti til dagens Frp, det eneste som angivelig arbeider for en helt ny kurs for Norge.

Til skamme

– De såkalte ekspertenes mange spådommer er grundig gjort til skamme. Vi fornyer område etter område. Skritt for skritt, dag for deg, blir Norge et bedre land. Men vi har så vidt begynt. Det er nå den egentlige reisen begynner. Vi har gjort mye, men mye gjenstår. Det er som Carl Ivar sa: Ingenting ting er umulig. Finn en løsning!

Jensen listet opp den ene området etter det andre, der regjeringen bygger ned gamle strukturer og systemer. Det er ikke nok å rive ned tapeten, det er selve grunnmuren som må til pers.

– I 1985 fikk Frp 3,7 prosent i kommunevalget. Siden da er det gått bare en vei, og det er oppover. I tiår etter tiår ble vi ledd av, men det umulige er blitt mulig, sa Jensen.

Det var likevel en tydelig grunntone av alvor og advarsel. Frp fikk 16,3 prosent ved valget i fjor og sitter i en mindretallsregjering med Høyre. Budskapet var at kompromissene står i kø, og det vil bli økende avstand mellom det som er Frps partiprogram, og det som blir mulig å få til i regjering. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.