*Nettavisen* Nyheter.

Hagen støtter 6-timersdagen

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Mangemilliardær og kjøpmann Stein Erik Hagen er positiv til LOs ønske om seks timers arbeidsdag.

20.09.05 17:47

LO-leder Gerd Liv-Valla får overraskende støtte av kjøpmann Stein Erik Hagen i kampen for 6-timersdagen, skriver VG Nett.

- Ja, jeg synes det er verdt å gjennomføre forsøk med sekstimersdagen. Bare på den måten får vi vite om det kan ha noe for seg, eller om det blir for dyrt, sa Hagen på LO-lederens kontor tirsdag.

Hagen sa at han vil være positiv til forsøk med seks timers arbeidsdag i egne bedrifter.

- Valla storfornøyd
Valla var svært fornøyd med uttalelsene til Hagen. For selv om Ap-leder Jens Stoltenberg har sagt at det er 110 prosent sikkert at det ikke blir noen 6-timersdag, så har LO-ledelsen absolutt ikke lagt sitt krav til side.

- Dette er et tema som Gerd-Liv Valla brenner for, og som hun har frontet. LO-kongressen har også vedtatt at det bør det settes i gang prøveprosjekter med 6-timersdagen, sier informasjonsrådgiver Martin Steen i LO til TV 2 Nettavisen.

Ser til Sverige
Toppledelsen i LO har nettopp vært hos Toyota i Göteborg i Sverige for hente inspirasjon til kampen for 6-timersdag. Det de fikk se der, var overveldende, ifølge andre nestleder Geir Mosti i LO.

- Effektiviteten, produktiviteten, lønnsomheten og arbeidsmiljøet hadde blitt bedre. Sykefraværet hadde gått ned, tidligere uføre var tilbake i jobb, de ansatte fikk et bedre familieliv og de slapp rushkjøring, sier Mosti til TV 2 Nettavisen.

Bakgrunnen for at Toyota i Göteborg innførte to skift på seks timer hver med full lønnskompensasjon i stedet for ett skift på åtte timer, var at de trengte å øke kapasiteten ved verkstedet.

- I stedet for å bygge ut for sju millioner kroner, fant de ut at de kunne utnytte de eksisterende maskinene bedre, sier Mosti.

Leter etter bedrifter
Nå har LO-ledelsen fått blod på tann, og Mosli, som har det politiske ansvaret for å kjempe fram 6-timersdag for LO, jobber med å få tak i bedrifter som vil prøve ut den nye arbeidsordningen.

- Vi har så vidt startet arbeidet. Vi vil samle både private og offentlige bedrifter som vil være med på prøveprosjekt, sier han.

Hagen var på LO-lederens kontor for å diskutere sin rolle som investor.

- Både Ap og SV har sagt at de tror 6-timersdag er urealistisk?

- Det å være med på prøveprosjekt tror jeg ikke verken Ap, SV eller Sp er imot. Dette er et langsiktig mål for LO.

Vel fornøydValla
LO-ledelsen er i det store og hele svært fornøyd med «stor»-besøket som de hadde i dag. Hagen hadde bedt seg selv på besøk lenge før valget, etter at LO kritiserte ham for å være en kortsiktig kapitaleier som ikke tenker industrielt.

- Valla var også veldig fornøyd med Hagens redegjørelse om hans langsiktige investeringsplaner, sier informasjonsrådgiver Steen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag