*Nettavisen* Nyheter.

Hagen-utspill kan velte regjeringen

Carl I. Hagen mener regjeringen må stå fritt til å fremme forslag som går ut over det den har avtalt med Kristelig Folkeparti og Venstre, og det faller ikke i god jord hos Venstre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Venstre truer med å trekke støtte til regjeringen

27.02.14 10:16

Venstre kan trekke støtte til regjeringen dersom Fremskrittspartiet prøver å kjøre slalåm i innvandringspolitikken, advarer partiets stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn.

Rotevatn reagerer på en oppfordring fra tidligere Frp-formann Carl I. Hagen om å ta omkamper om de borgerliges innvandringspolitikk.

– Innvandrings- og utlendingsavtalen er en del av avtalen mellom regjeringspartiene og sentrumspartiene. Hvis regjeringen vil kjøre slalåm fra sak til sak i innvandringspolitikken, så sitter den ikke lenge, advarer Rotevatn overfor Aftenposten melder NTB.

Hagen: - Meningsløst
Carl I. Hagen rister på hodet over utspillet til Rotevatn.

- Det er meningsløst, sier Hagen til Nettavisen.

- Hvorfor betegner du det slik?

- Jo, for Høyre og Frp i regjering gjelder at i alt som ikke er avtaleregulert, står de helt fritt til å gjøre nye avtaler. Det er selvsagt, kommenterer Hagen torsdag morgen.

Leirstein: - Hagen kan ikke velte noe
Stortingspolitiker Ulf Leirstein (Frp) sier til Nettavisen at Hagen i alle fall ikke kan velte en regjering.

- Han er ikke en del av stortingsgruppen vår. Når det er sagt, er han en kjempeviktig aktør, både for meg og for partiet, sier Leirstein til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er veldig gledelig at det i løpet av januar ble uttransportert 581 personer uten lovlig opphold, sier Ulf Leirstein. Foto: (SCANPIX)


Leirstein sier at hele stortingsgruppen til Frp har «munnkurv» når det gjelder å kommentere asylavtalen som skal styre landet videre.

- Men Frp har gått på valg på en strammere asylpolitikk. Derfor er det veldig gledelig at det i løpet av januar ble uttransportert 581 personer uten lovlig opphold, som er en økning på 50 prosent mot samme periode i fjor. Det skyldes hovedsakelig at vi har bevilget mer penger til formålet, sier Leirstein til Nettavisen.

Les også: KrF-forhandler: – Det blir asylinnstramninger

- Må stå fritt
Carl I. Hagen har også tidligere sagt til avisen at regjeringen må stå fritt til å fremme forslag som går ut over det den har avtalt med Kristelig Folkeparti og Venstre. Regjeringen må også kunne forsøke å få Arbeiderpartiet med på forslag som de to sentrumspartiene har avvist i forhandlinger med regjeringspartiene Høyre og Frp, har Hagen sagt.

- Der det ikke står noe, må man stå fritt. La oss si at Frp i forhandlingene har fremmet forslag det ikke fikk gjennomslag for, da må det fortsatt være mulig å fremme en lovendring for Stortinget eller endre forskrifter, sa Hagen.

Han påpekte at Regjeringen må kunne fremme forslag og forsøke å hente støtte fra for eksempel Arbeiderpartiet, og minnet samtidig om at Regjeringen selv kan endre forskrifter uten å gå via Stortinget.

Rotevatn slår fast at avtalen om asyl- og innvandringspolitikk som er ventet å bli presentert av Frp, Høyre, Venstre og KrF torsdag kveld, vil være bindende for fire år, og at den gjelder for hele innvandringsfeltet.

Les også: Tybring-Gjedde med harde asylkrav
Les også: Frp-veteran refser egen partiledelse

Klikk på bildet for å forstørre.

- Hvis regjeringen vil kjøre slalåm fra sak til sak i innvandringspolitikken, så sitter den ikke lenge, advarer stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V). Foto: (Mediehuset Nettavisen)


Verken Frp-leder Siv Jensen eller justisminister Anders Anundsen, som representerer regjeringen i forhandlingene om den nye avtalen, vil kommentere saken.

Det vil heller ikke Høyres innvandringspolitiske talsperson Ingjerd Schou eller parlamentarisk leder Trond Helleland. KrFs representant i forhandlingene, Geir Bekkevold, opplyser at han ikke forholder seg til Hagens utspill og at han derfor ikke har flere kommentarer. Venstre-leder Trine Skei Grande ønsker heller ikke å kommentere Hagens tidligere uttalelser. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.