Hagen vil gi ti milliarder til Syria-flyktninger

Frps gruppeleder i Oslo bystyre, Carl I. Hagen, har sterke meninger om flyktninger fra Syria.

Frps gruppeleder i Oslo bystyre, Carl I. Hagen, har sterke meninger om flyktninger fra Syria. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

- Ville jeg vært villig til å bruke ti milliarder kroner i nærområder? Ja, selvsagt!

19.05.15 16:07

Ukens hete «snakkis» er hvorvidt Norge skal ta imot 10.000 syriske flyktninger i 2015 og 2016.

«Dette er galskap og usolidarisk med hundretusenvis av mennesker i ytterste dyp nød. Kostnadene for statsbudsjettet i fem år er beregnet av myndighetene til cirka 10 milliarder norske kroner,» skriver tidligere Frp-formann Carl I. Hagen i en kronikk i VG tirsdag.

Hagen er villig til å bla opp fra pengesekken, hvis han hadde sittet på den.

Vil bruke ti milliarder i nærområdene

Han viser til at «kostnadene for statsbudsjettet i fem år er beregnet av myndighetene til cirka 10 milliarder norske kroner».

«Ville så jeg vært villig til å bruke ti milliarder kroner i nærområder, ja selvsagt! Ti milliarder fra oljefondet ville redusert det kanskje fra 7.000 milliarder til 6.990 milliarder eller med ca. 1,4 promille, altså uten reell betydning. Vi kan være rundhåndet, men behøver ikke å være dumme og usolidariske med de mange for å hjelpe de få!»

Høringsforslag

Tirsdag ettermiddag behandler Stortinget et representantforslag fra SV om bosetting av 10.000 Syria-flyktninger i 2015 og 2016.

Forslaget er slik:

  1. Stortinget ber regjeringen sørge for at Norge tar imot 10 000 flyktninger fra Syria de to neste årene.
  2. Stortinget ber regjeringen øke den økonomiske innsatsen i Syrias nærområde kraftig i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2015.


Treg respons

Sentrale myndigheter sliter med å få kommunene til å takke ja til de som allerede står i bosettingskøen - og har tirsdag ettermiddag kun fått «ja» til 448 av de 10.000.

Les også: Vil hente 10.000 - har fått ja til 448

1 milliard til Syria

Regjeringen økte i revidert nasjonalbudsjett støtten til Syria og nabolandene med 250 millioner kroner.

Den totale norske støtten vil dermed bli på én milliard kroner i 2015.

- Borgerkrigen i Syria har ført til en av de største humanitære krisene vi har sett etter andre verdenskrig. Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett å øke bevilgningen til Syria og nabolandene med 250 millioner kroner. Det betyr at total norsk støtte kommer opp i én milliard kroner i 2015, sa utenriksminister Børge Brende (H).

«Siden konflikten i Syria brøt ut i 2011 har antall flyktninger til Syrias naboland passert 3,8 millioner. Mer enn halve befolkningen, 12,2 millioner mennesker, er avhengig av humanitær støtte. Barna blir hardest rammet og minst 150 millioner av «Syria-milliarden» går derfor til utdanning og beskyttelsestiltak,» heter det i pressemeldingen fra UD.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.