RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hagen vil overta vernet strandsone

Carl I. Hagens eiendom på Nøtterøy.
Carl I. Hagens eiendom på Nøtterøy. Foto: Per Moe (Scanpix)
Sist oppdatert:
Frp-formann Carl I. Hagen og minst fem naboer ønsker å grave ned høyspentlinjen som går i strandsonen utenfor boligene deres på Nøtterøy. Sier kommunen ja, vil Hagen overta en vernet strandsone.

- Vi jobber med å få gravd ned kraftlinjen i kabel fordi vi frykter kreftfaren, sier Ola H. Rasmussen til TV 2 Nettavisen.

Rasmussen eier i dag det omtrent 50 meter brede beltet som går mellom husene på Kalvetangen i Nøtterøy og sjøen. Over beltet går det en kraftlinje som beboerne nå har søkt Nøtterøy kommune om tillatelse til å grave ned. Beltet er regulert til naturvernområde og fareområde (på grunn av høyspentlinjen).

- Alle de berørte har sagt ja, sier Rasmussen.

Hvis kommunen godkjenner søknaden, vil de som er med på spleiselaget overta ”sin del” av strandsonen som Rasmussen nå eier.

- Skagerrak Nett skal ha 2,7 millioner kroner for å grave ned kraftlinjen, sier Rasmussen.

- Har dere forsøkt å få det offentlige til å være med å dekke kostnadene med å få gravd ned kraftlinjen?

- Nei, det er umulig, det må vi ta på våre egne skuldre. I framtiden vil nok slike linjer bli gravd ned, det kommer an på hva som skjer i EU, men vi vil ikke vente på det.

Stort område
Beltet som går fra Carl I. Hagen sin eiendom og ned til stranda er på 1560 kvadratmeter ifølge kart fra Nøtterøy kommune. Det er det største området, mens beltet til hans nærmeste naboer er på 840 og 940 kvadratmeter.

Standlinjen vil fortsatt være vernet selv om Hagen og hans naboer overtar området fra Rasmussen. En reguleringsplan fra 1987 regulerer hva som kan gjøres i området. Blant annet heter det at ”vegetasjon skal bevares.”

Rasmussen skriver i sin søknad til Nøtterøy kommune at de eventuelle nye eierne ønsker at området skal være regulert som vernesone.

Men det er fullt mulig at Hagen og hans naboer neste år kan få hugge trærne som skygger for havutsikten og sette opp ”privat”-skilt i strandkanten.

Omstridt kjøp
Carl I. Hagen og hans kone kjøpte i 2003 et en vaktmesterbolig ved stranda på Kalvetangen i Vestfold for 6,7 millioner kroner.

Nøtterøy kommune har regulert området. det innebærer at halvparten av boligene må brukes til næringsvirksomhet.

Kommunen ba nylig Hagen om å fortelle hvilken næring han vil drive. Han har svart at han vil drive konsulentvirksomhet, og leie ut lokaler til Frps distriktskontor i Vestfold, Buskerud og Telemark.

Frp vil fjerne verneområder
Ordfører Bjørn Kåre Sevik (Frp) i Nøtterøy kommune sier at politikerne i kommunen nylig har vedtatt at de i forbindelse med kommuneplanen i 2006 skal ta stilling til alle arealene i kommunen.

- Saken vil få sin politiske behandling i partiene, sier Sevik til TV 2 Nettavisen.

- Går Frp prinsipielt inn for å gjøre standlinjer private?

- Det blir en avveining der vi veier det som er verdt å verne opp mot private interesser. Men vi har allerede bestemt oss når det gjelder flere andre områder med lignende problemstillinger. Frp går inn for å omregulere Munkerekka på vestsiden bort fra å være et land, natur og friluftsområde.

Dermed tyder mye på at Nøtterøy Frp vil gå inn for at at strandbeltet på Kalvetangen i framtida ikke vil være vernet naturområde. En omregulering fra verneområde innebærer at standlinja blir privat eiendom som blir beregnet som innmark der eierne får full råderett.

- Eierne kan blant annet kan vise folk bort, men det er ikke fritt fram for å bygge hus, sier Sevik.

Her ligger Hagens vaktmesterbolig.
Her ligger Hagens vaktmesterbolig.

Han understreker at Nøtterøy kommune har kjøpt opp områder som sikrer at allmennheten får tilgang på strender.

- Områdene som vi vil regulere bort fra land, natur og friluftsområde har ikke interesse for allmennheten. Folk i kommunen har ikke noen problemer med å nå sjøen, blant annet er det 100 øyer i Nøtterøy, og kommunen eier halvparten.

Hagen ønsker ikke å kommentere spørsmål omkring hans bolig på Kalvetangen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere