Gå til sidens hovedinnhold

Hamret løs på Høyres rentemas

- Finansminister Per Kristian Foss tar for mye av æren for lav rente, mener Senterpartiets Per Olaf Lundteigen.

KARL JOHAN (TV 2 Nettavisen): Sp-ideolog og førstekandidat på partiets liste i Buskerud, Per Olaf Lundteigen, gjorde det han kunne for å ta brodden av Høyres fremste skremselsvåpen i valgkampen - økte renter med en rød-grønn regjering - da han møtte finansminister Per Kristian Foss til duell på Karl Johan i ettermiddag.

- Bedre veier
- Høyre snakker igjen og igjen om det vi ikke har råd til, for da vil renta gå opp. Men renta bestemmes i dag av den internasjonale økonomiske situasjonen. Holder man lav rente i Tyskland, blir renta lav i Norge. Slik er det enten finansministeren kommer fra Høyre eller Senterpartiet, sa Lundteigen blant annet og argumenterte for større offentlige investeringer, blant annet i bedre veier.

Satser på comeback
Valgkampduellen mellom de to fant sted på Senterpartiets valgstand i Spikersuppa i Oslo og kom til å dreie seg om næringspolitikk og finanspolitikk. Lundteigen, som satser på et comeback på Stortinget i år, hamret løs på det han oppfattet som regjeringens tafatthet i forhold til å skape og trygge arbeidsplasser i Norge.

Kranglet om Union
- Vi vil ha næringsnøytraliteten endelig begravet som politisk virkemiddel, tordnet han og trakk fram kampen om papirfabrikken Union i Skien som ett eksempel på hvor han mener politikerne kan gjøre mer for å legge forholdene til rette. Her tok han til orde for bedre å sikre rammebetingelser både for Union og annen industri og kritiserte eiere som har for sterkt fokus på utbytte.

Finansministeren kontret raskt med å spørre om Lundteigen hadde tatt dette med utbytte opp med eierne av Norske Skog, norske skogeiere, og advarte mot Lundteigens næringspolitiske ideologi, som han sa var hjemmesnekret og uten forankring i virkeligheten.

- Overbudspartier
Foss gikk videre hardt ut mot Lundteigen og hans partifeller og karakteriserte dem som overbudspolitikere i godt selskap med de «andre sosialistiske partiene», som han uttrykte det.

Selv holdt finansministeren fast ved at med med flere i jobb, lav rente, lav arbeidsledighet er de rødgrønnes regjeringsalternativ lite å trakte etter.

- Jeg kan ikke se at det er behov for noen ny kurs, sa han blant annet i duellen, som ble ledet av Aslak Bonde.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene