RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hamret løs på Høyres rentemas

Sist oppdatert:
- Finansminister Per Kristian Foss tar for mye av æren for lav rente, mener Senterpartiets Per Olaf Lundteigen.

KARL JOHAN (TV 2 Nettavisen): Sp-ideolog og førstekandidat på partiets liste i Buskerud, Per Olaf Lundteigen, gjorde det han kunne for å ta brodden av Høyres fremste skremselsvåpen i valgkampen - økte renter med en rød-grønn regjering - da han møtte finansminister Per Kristian Foss til duell på Karl Johan i ettermiddag.

- Bedre veier
- Høyre snakker igjen og igjen om det vi ikke har råd til, for da vil renta gå opp. Men renta bestemmes i dag av den internasjonale økonomiske situasjonen. Holder man lav rente i Tyskland, blir renta lav i Norge. Slik er det enten finansministeren kommer fra Høyre eller Senterpartiet, sa Lundteigen blant annet og argumenterte for større offentlige investeringer, blant annet i bedre veier.

Satser på comeback
Valgkampduellen mellom de to fant sted på Senterpartiets valgstand i Spikersuppa i Oslo og kom til å dreie seg om næringspolitikk og finanspolitikk. Lundteigen, som satser på et comeback på Stortinget i år, hamret løs på det han oppfattet som regjeringens tafatthet i forhold til å skape og trygge arbeidsplasser i Norge.

Kranglet om Union
- Vi vil ha næringsnøytraliteten endelig begravet som politisk virkemiddel, tordnet han og trakk fram kampen om papirfabrikken Union i Skien som ett eksempel på hvor han mener politikerne kan gjøre mer for å legge forholdene til rette. Her tok han til orde for bedre å sikre rammebetingelser både for Union og annen industri og kritiserte eiere som har for sterkt fokus på utbytte.

Finansministeren kontret raskt med å spørre om Lundteigen hadde tatt dette med utbytte opp med eierne av Norske Skog, norske skogeiere, og advarte mot Lundteigens næringspolitiske ideologi, som han sa var hjemmesnekret og uten forankring i virkeligheten.

- Overbudspartier
Foss gikk videre hardt ut mot Lundteigen og hans partifeller og karakteriserte dem som overbudspolitikere i godt selskap med de «andre sosialistiske partiene», som han uttrykte det.

Selv holdt finansministeren fast ved at med med flere i jobb, lav rente, lav arbeidsledighet er de rødgrønnes regjeringsalternativ lite å trakte etter.

- Jeg kan ikke se at det er behov for noen ny kurs, sa han blant annet i duellen, som ble ledet av Aslak Bonde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere