«Christopher Davidsen vant sølv i verdensmesterskapet for kokker. Hans mor var narkoman. Seks år gammel var det han som skiftet bleier på lillesøster».

Slik omtalte statsminister Erna Solberg historien til Christopher W. Davidsen i sin nyttårstale.

Nå er det snart to år siden Davidsen tok sin sølvmedalje i Bocouse d'Or. Og han fulgte ingen lett vei til suksessen, med en fraværende far og en narkoman mor. Og etter mange år som kasteball mellom ulike tiltakshjem, fosterhjem og barnevernsinstitusjoner.

Selv mener at han et godt fosterhjem og en familie med solide norske matvaner ble vendepunktet.

- Vi har mange slike suksesshistorier. Vi må skape enda flere, sier Erna Solberg.

Fiskebolle i skje
Den første retten i kokeboken til Christopher Davidsen er en fiskebolle servert i en skje. Det er symbolsk rett som peker på to ting:

a) Fiskeboller i hvit saus var det beste barna fikk servert i barnehjemmet.

b) Skjeen symboliserer en vanlig måte å forberede heroin for å sprøyte stoffet inn i blodårene.

Davidsen kalte boken for Mat hjemmefra - tradisjonell og moderne hverdagsmat fra hele Norge (og med noe inspirasjon fra utlandet).

Tittelen spiller på at han opplever fosterforeldrene som foreldre, og fosterhjemmet som hjem

I sin tale siterte Erna Solberg et utsagn Davidsen har gitt til NRK: - Jeg vokste opp i et veldig godt fosterhjem. (...) Uten dem hadde aldri dette gått.

Eventyret fortsetter
Christopher Davidsens kokkekarriere har gått via restauranter i både Stavanger og Trondheim, men 2019 blir året hvor han kan sette en krone på verket.

Om få måneder åpner han restauranten Speilsalen på erverdige Britannia Hotel i Trondheim

Les hos Adresseavisen: Mesterkokk skal gjøre Speilsalen på Britannia til topprestaurant

Milliardinvestering
Den tidligere barnevernsgutten får dermed ansvaret for selveste juvelen i den gigantiske investeringen til Reitan-familien, som har brukt en milliard kroner på å renovere Britannia.

- Om det er underlig å bruke én milliard kroner på å pusse opp et hus? Jeg synes ikke en milliard kroner er så dyrt. Å bruke én milliard kroner på et maleri, som mange gjør, synes jeg er mer underlig, sa Odd Reitan til Finansavisen da milliardinvesteringen ble presentert.

Informasjon: Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum har skrevet forordet til Christopher Davidsens kokebok.