Han fikk det nesten som han ville

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Høyre åpner for å vurdere bevæpning av politiet.

04.05.13 15:03

GARDERMOEN (Nettavisen): Et flertall på Høyres landsmøte gikk lørdag formiddag inn for å vurdere å åpne for en generell bevæpning av politiet.

Dermed falt programkomiteens forslag som sa blankt nei til å la politiet bære våpen.

I endringforslaget som ble vedtatt står det: «Sørge for hensiktsmessige regler for politiets tilgang til våpen i situasjoner som krever det, herunder vurdere behovet for generell bevæpning av norsk politi».

Arbeiderpartiet sa nei til bevæpning av politiet på sitt landsmøte.

Les også: Her har hun nedkjempet Erna

- Jeg er fornøyd
En av de som har kjempet for en bevæpning av politiet, er stortingsrepresentant og Høyres justispolitiske talsmann, André Oktay Dahl.

- Jeg er fornøyd med at programkomiteens innstilling ikke ble vedtatt, der man bare avviser i det hele tatt å vurdere spørsmålet. Nå åpner vi for å få en skikkelig vurdering, i motsetning til det regjeringen har gjort, sier Dahl til Nettavisen.

Han mener landsmøtet har gjort et fornuftig vedtak.

- Det er fornuftig fordi trusselbildet har blitt annerledes. Flere og flere operative politifolk forteller om at de har hatt flaks ved at ikke verre ting har skjedd, sier han, og fortsetter:

- For eksempel i 2012 har det vært tre episoder der det nesten er tilfeldigheter som har gjort at politifolk ikke har blitt skadet eller kanskje drept. Derfor mener jeg at dette var et veldig viktig vedtak som i hvertfall gjør at vi kan utrede spørsmålet og få fakta på bordet, fordi det er veldig mye myter ute og går i denne debatten, sier Dahl.

Les også: - Støre, vi må ikke vite kaloriinnholdet på restaurant

- Det er et kompromiss
Dahl sier han oppfatter vedtaket som et kompromiss.

- Dette oppfatter jeg som et kompromiss mellom de som er bastante motstandere et og de som er tilhengere slik som meg. Så dette er et skritt på veien, og jeg tror personlig at en slik vurdering vil vise det som jeg har hevdet en stund nå, nemlig at dette er nødvendig for at politifolk skal kunne løse oppdrag de på forhånd ikke vet hva er for noe, sier Dahl, og legger til:

- Noe som ser ut til å være husbråk, kan kanskje egentlig være en drapsscene. Da er det et problem hvis du må løpe ned i bilen og hente våpen fra en nedlåst boks, låse igjen og løpe opp igjen, sier han.

- Men hvor fort kan bevæpning av politiet bli en realitet?

- Det er det jo faktisk velgerne som skal avgjøre. De må stemme på partier som ønsker enten utredning eller de som nå har sagt ja, det er Høyre og Frp, sier Dahl.

I november sendte Fremskrittspartiet justispolitiske talsmann, Per Sandberg, et skriftlige spørsmål til justisminister Grete Faremo (Ap), der han ba om at politiet i Oslo må bli utstyrt med våpen så raskt som mulig.

Sandberg fikk støtte av nestlederen i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, som ønsker at politiet bevæpnes i hele landet.

Høyres landsmøtet gikk lørdag også inn for å etablere et nasjonalt beredskaps- og sikkerhetselement ved Statsministerens kontor (SMK).

VIDEO: Se Erna Solbergs landsmøtetale:

HTML EMBED

Nettavisen er til stede på Gardermoen, og følger landsmøtet i helgen. Tips kan sendes til politikk@nettavisen.no.

Følg Nettavisens live-blogg her:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.