RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Håndfaste grep mot fattigdom

Foto: Berit Almendingen (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Kjell Magne Bondevik ber deg bruke et hvitt bånd for å vise at du vil bli kvitt fattigdom. Men gull vil han ikke love å gi bort.

- Jo flere som går med disse båndene, jo bedre, sier Bondevik.

Kirkens Nødhjelp mobiliserer nå stort for å få fart på den internasjonale kampanjen «Make Poverty History» i Norge.

I dag møtte organisasjonen statsminister Kjell Magne Bondevik og Ap-leder Jens Stoltenberg.

Bondevik, som allerede har gått med et hvitt bånd i flere uker, bladde opp en 200-lapp for å kjøpe flere bånd som han vil utstyre sin stab med. Nå har han ett bånd rundt hvert håndledd og lover å gå til kamp.

- Jeg har skrevet et brev til lederne for G8, de åtte ledende økonomilandene i verden, der jeg ber dem øke bistandsbudsjettene. Det sørgelige faktum er at bare fem land i verden gir 0,7 prosent av sin BNP i bistand. Norge ligger på topp med 0,96 prosent, og vi skal opp i 1 prosent, sier Bondevik til TV 2 Nettavisen.

De fire andre landene er Danmark, Sverige, Luxemburg og Nederland. Bondevik vil ta kontakt med statslederne for de fem landene før G 8-møtet i Skottland til helga for å få dem til å mobilisere sammen.

«Make Poverty History» kjemper mot fattigdom i verden.

Hver dag dør 30.000 barn på grunn av fattigdom.

Den internasjonale koalisjonen av frivillige organisasjoner har tre krav; En mer rettferdig verdenshandel, sletting av u-landsgjelden og m er og bedre bistand

De jobber opp mot tre viktige møter i 2005, G8-møtet i neste måned, tusentoppmøtet i FN i september og WTO-møtet i desember.

Et hvitt bånd er blitt siste mote og et symbol på kampen. Fredsprisvinner Nelson Mandela er blant de som har brukt armbåndet. Etter Mandelas besøk i London i februar ble det i løpet av få uker solgt 200.000 armbånd.

Vil ikke gi bort gull
Kirkens Nødhjelp krever at Norge må støtte Storbritannias forslag om salg av Det internasjonale pengefondets (IMF) gullbeholdning, fordoble dagens bistand og arbeide for sletting av u-landsgjeld.

Organisasjonen krever også at fem prosent av uforutsette oljeinntekter utover det som er budsjettert må legges til bistandsbudsjettet.

Men verken Bondevik eller Stoltenberg vil love at de vil ta av gullbeholdningen. Bondevik avviser dessuten totalt kravet om å gi mer i bistand når Norge håver inn millioner når oljeprisen stiger mer enn planlagt.

- Det er farlig å knytte bistand til oljeprisen fordi prisen kan falle, sier Bondevik.

Men dette er Kirkens Nødhjelp dypt uenig i.

- En økning på fem prosent vil ta av for sjokket som ulandene opplever når de må betale mer for oljen. Uganda tapte for eksempel mer i fjor da oljeprisen steg enn det Norge gir i bistand, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp.

Her kan du lese mer om White Band-kampanjen i utlandet

.. og i Norge

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere