*Nettavisen* Nyheter.

Hanna Kvanmo er død

Den tidligere SV-dronningen Hanna Kvanmo er død, 79 år gammel. - Hun var en respektert politiker, sier Kåre Willoch.

23.06.05 16:58

Den tidligere SV-toppen Hanna Kvanmo døde klokken 10 i dag.

Den folkekjære nordnorske politikeren satt på Stortinget fra 1973 til 1989. Hun var parlamentarisk leder i SV fra 1977 til 1989. Kvanmo var også medlem av Nobelkomiteen fra 1991 til 2002, og delegat til FNs generalforsamling fra 1975 til 1981.

- Vi har ikke fått bekreftet dødsårsaken ennå. Det vi vet er at Hanna Kvanmo døde i sitt eget hjem med familien rundt seg. Hun har ikke hatt noen langvarig sykdom, forteller SVs partisekretær Bård Vegar Solhjell til TV 2 Nettavisen.

Kvanmo skal ha vært oppegående den siste tiden, men hun skal også ha gitt uttrykk for at hun følte seg sliten.

Solhjell fremhever Kvanmo som en av de aller viktigste politikerne i SVs historie.

- Hun var enormt skarp, og blir husket som en av de mest populære politikerne på 1980-tallet. For SV var hun et symbol på kampen mot urettferdighet mer enn noen andre med slagordet «Del godene», understreker Solhjell.

- En særpreget politiker
Kåre Willoch husker sin tidligere politiske motstander meget godt.

- Det var en bedrøvelig nyhet. Det er jo slik at de gamle kjente forsvinner. Det er livets lov, men allikevel tankevekkende, sier Willoch til TV 2 Nettavisen.

Den tidligere Høyre-toppen beskriver Kvanmo som en særpreget politiker.

- Hun spilte en svært positiv rolle for sitt parti. Hun bidro jo meget til å berge det gjennom en ganske kritisk periode. Hennes form var uvanlig, men hun vant respekt, forteller han om sin oppfatning av henne, og legger til:

- Hun var en av de politiske kollegene man husker så lenge man har minne. Usedvanlig markant.

Også Thorvald Stoltenberg har tiden med Kvanmo som politisk motstander friskt i minnet.

- Hun var et raust menneske, og det kan jeg trygt si fordi vi var uenige i så mye, men det gikk ikke på det personlige, men på sak. Kvanmo hadde stor sans for humor, og jeg har bare godt å si om henne - bortsett fra at hun ikke var enig med meg selvsagt, sier Stoltenberg til TV 2 Nettavisen.

- Sterk, raus og frodig
Stein Ørnhøi, som var Hanna Kvanmos partikollega på Stortinget gjennom åtte år, beskriver SV-dronningen som en sterk, raus og frodig dame.

- Hun var den siste av sitt slag i norsk politikk. Det kommer ikke flere som henne, sier Ørnhøi til TV 2 Nettavisen. De to satt alene på vippen i fire år. Ørnøi beskriver det som en spennende tid og sier det alltid var Kvanmo som var sjefen, men at hun var en raus sjef.

Da SV åpnet sitt landsmøte i april i år, var Hanna Kvanmo på plass sammen med flere andre partiveteraner.

- Noe av det hyggeligste jeg har gjort var å hente Hanna Kvanmo hjemme i Arendal og kjøre sammen med henne til partilandsmøtet. Der ankom jeg med selve dronningen, sier Ørnhøi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag