*Nettavisen* Nyheter.

Håper Bush legger om kursen

Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen

Statsminister Kjell Magne Bondevik håper at presidenten i USA de neste fire årene kommer til å bli langt flinkere til å samarbeide internasjonalt.

03.11.04 11:14

Mandag morgen pekte valgpilen i retning av George W. Bush.

- Det er utrolig at et så stort land, med så mange velgere, er delt på midten i valget av ny leder. Det viser betydningen av at Bush, hvis han nå blir gjenvalgt, bygger bro over motsetningene som er skapt i landet, sier statsminister Kjell Magne Bondevik til TV 2 Nettavisen.

Bondevik legger ikke skjul på at forholdet til USA har hatt en negativ utvikling under ledelsen til George W. Bush, og han håper at dette endrer seg de neste fire årene.

- Har utviklet seg spenninger
- Jeg håper at han de neste fire årene, hvis han blir gjenvalgt, legger vekt på mer samarbeid. Internasjonale organisasjoner som FN, som vi mener er viktige, har amerikanerne tonet ned under Bush.

- Det har utviklet seg spenninger under hans periode. Det som er viktig nå, er at han bygger allianser og er en brobygger internasjonalt, sier Bondevik.

- Skulle du helst sett at John Kerry ble valgt?

- Som statsminister må jeg forholde meg til den som blir valgt, og det er viktig å ha et godt forhold til den sittende presidenten. Men vi skal også si ifra når vi er uenige med USA. Vi er uenige om Irak-krigen, og vi skal si ifra når USA ikke vil undertegne Kyoto-avtalen, sier Bondevik.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stoltenberg håper på ny kurs
Også Jens Stoltenberg vektlegger Bush-administrasjonens manglende vilje til internasjonalt samarbeid.

- De har gått alene i verdenspolitikken. For eksempel i krigen mot Irak, sier Stoltenberg til TV 2 Nyhetene.

Stoltenberg håper og tror at Bush-administrasjonen legger om kursen de fire neste årene.

- Hvis de legger om kursen, så tror jeg det først og fremst skyldes at de lærer av Irak. Irak var et feilgrep. De vil ikke gjenta det fordi kostnadene var så store. Selv de som var tilhengere av invasjonen, forstår nå at det var mindre klokt. Det har ikke blitt mindre terror, men kanskje mer, sier Stoltenberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.