RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Håper, men tviler på Israel-avtale

Sist oppdatert:
EUs generalsekretær Javier Solana er meget avventede til den angivelig avtalen mellom Hamas og Fatah

Solana møtte statsminister Jens Stoltenberg i Oslo en halvtimes tid tirsdag. Det meste av minuttene gikk med til å snakke om den nye krisen mellom Israel og Palestinerne.

Press
Solana sier EU har lagt et hardt press på partene i Midt-Østen for å unngå en ny omdreining av voldsspiralen etter den akutte krisen som oppsto sondag.

-Vi må gjøre hva vi kan for at denne krisen ikke eskalerer. Derfor må vi beholde håpet om en løsning uten konflikt, og at den israelske soldaten som er kidnappet kommer tilbake til sin familie, sier Solana – som forteller at han vært kontinuerlig i kontakt med begge partene siden søndag.

Avventede
Både han og Jens Stoltenberg er meget avventende til avtalen mellom Fatah og Hamas som internasjonale nyhetsbyråer melder skal innbære en palestinsk anerkjennelse av staten Israel.

-Vi vet foreløpig ikke hvor mye denne avtalen er verdt, sier Solana. Men han bekrefter at det har vært et massivt press både fra EU og en rad andre land for å få Hamas-regjeringen til å anerkjenne Israel. Også Jens Stoltenberg er i tvil om hva avtalen egentlig innebærer.

Meget alvorlig
- Om dette er riktig er det et positivt tegn og veldig gode nyheter. Men det gjenstår altså å se hva de er enige om, sier Stoltenberg. Han håper også på an løsning på den akutte krisen med den kidnappede palestinske soldaten.

-Om ikke dette løses står vi overfor en meget alvorlig situasjon. Vi må huske på at Israel først nylig har trukket seg ut av Gaza, som et skritt på veien mot fred. Går de inn igjen nå er det er kraftig tilbakeskritt.

-Vi som tror og håper på fred må stå på det vi kan. Alternativet er mer vold, mer krig og mer lidelse, sier Stoltenberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere