RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Håper på ny Penguin-suksess

Sist oppdatert:
Forsvaret kjøper raketter for 2,7 milliarder. Kongsberg håper det blir starten på en ny våpensuksess.

Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) har inngått kontrakt med Forsvaret om kjøp av nye sjømålmissiler (NSM) til en verdi av 2,7 milliarder. Både Forsvarsministeren og Kongsberg selv håper flere land vil kjøpe rakettsystemet.

NA24 - din næringslivsavis

- Det er viktig for oss at dette blir en ny suksesshistorie for Kongsberg, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Eriksen til NA24.

Penguin var suksess
Det norskutviklede våpensystemet Penguin har vært en av de største våpeneksportene fra Norge noensinne, som et av de eneste komplette våpensystemene som produseres her til lands. NSM-systemet skal etter hvert erstatte Penguin-rakettene.

- Det er en ny generasjon. Den er litt større, gjør mer, men det er ikke uriktig å si at det er en etterfølger av Penguin, sier Tom Gerhardsen, administrerende direktør i KDA.

20 - 30 milliarder?
Som Penguin-prosjektet, ble også den nye sjømålmissilen startet opp som et samarbeid mellom Kongsberg og Forsvarets forskningsinstitutt. Penguin har blant annet blitt solgt til Australia, Spania, Tyrkia og USA og å selge så avanserte systemer som Penguin til USA, ble sett på som en stor anerkjennelse av norsk teknologi.

Finansavisen har tidligere skrevet at Fondsfinans-analytiker Per Haagensen mener at basert på salget av Pingvin-missilene at NSM-missilet kan komme opp i så mye som 20-30 milliarder kroner i ordreinngang over flere år.

Nå håper altså Kongsberg på en gjentakelse av Penguin-eventyret. Selv om Gerhardsen selv ikke vil nevne navn, bekrefter han at de allerede har kommet i gang med salgsarbeidet, og har vært i kontakt med flere nasjoner.

Det er Forsvaret som har betalt for mesteparten av utviklingen av den nye raketten, men Kongsberg har også selv lagt ut for noe i utvikling. Nå sysselsettes mellom 200 og 250 personer hos Kongsberg i produksjonen av den nye raketten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere