*Nettavisen* Nyheter.

Hareide holder homo-standpunkt hemmelig

KrFs leder Knut Arild Hareide. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix)

KrF-leder Knut Arild Hareide vil ikke ut med hva han selv mener om ekteskap mellom likekjønnede. Saken er den største striden i årets kirkevalg.

03.09.15 18:49

Hareide ble presset hardt på spørsmålet om ja eller nei til at homofile par får gifte seg i kirken da han stilte til partilederutspørring på TV 2 torsdag. Men han nektet å svare på hva han selv mener om saken.

– Jeg er partileder i KrF. Dersom jeg sier hva jeg mener, vil det legge kursen for partiet, framholdt han.

– Opp til kirken

– Jeg synes ikke det er riktig. Det er opp til kirken å bestemme om homofile ekteskap skal tillates. Slike beslutninger er det ikke politikerne som skal ta, føyde han til.

Årets kirkevalg går av stabelen samtidig med kommunevalget, men Kirken er tydelig splittet i synet på om homofile skal få gifte seg foran alteret. Blant annet stiller Åpen folkekirke, som ble dannet som en reaksjon på Kirkemøtets vedtak om ikke å lage liturgi for vigsel av likekjønnede par, egne lister i ni av elleve bispedømmer.

Hareide mener derimot at partiet De kristne opptrer uryddig når de tar tydelig standpunkt i debatten.

– Partiet De kristne bør ikke være noe forbilde. De opptrer uryddig i mange sammenhenger, sa Hareide og trakk blant annet fram uttalelsen fra partiets ordførerkandidat i Skien om at 22. juli-angrepet var Guds straff.

Allment

Striden om søndagsåpne butikker er blitt en av KrFs viktigste saker i valgkampen, og TV 2-utspørrer Arill Riise ville vite hvorfor partiet ikke argumenterer med Bibelens tredje bud om å holde hviledagen hellig.

– Dette er noe allment, noe som handler om fellesskapet i vårt samfunn, svarte Hareide.

– Dersom vi åpner for søndagsåpne butikker, åpner vi for at søndag blir den store handledagen. Det er negativt for folket og negativt for miljøet, sier han.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag