Harme over skilsmisse-utspill

Samfunnstopper går hardt i rette med NHO-direktør etter utspill om skilsmisser og sykefravær.

04.01.07 15:56

- Man skal ikke skjære alle over en kam. Det finnes ulike årsaker til sykemeldinger, sier Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

NA24 fikk onsdag eksklusiv tilgang til en ny rapport fra Foreningen 2 Foreldre. Den konkluderer med at samlivsbrudd koster næringslivet tre milliarder årlig.

NHO-direktør Finn Bergesen mener skilsmisse ikke er nok til å bli sykemeldt.

- Vi advarer mot at man skal bruke sykemeldinger for ulike situasjoner man kommer opp i livet som kan være vanskelig, sier Bergesen til Kanal 24.

Les også: - Blir ikke syk av skilsmisse

Uenig
- Å avvise en livskrise som det en skilsmisse er som sykemeldingsgrunnlag, har lite med mellommenneskelig forståelse å gjøre, sier Bjørndalen til NA24.

Fellesforbundet mener en sykemelding kan ha mange årsakssammenhenger.

- Det går ikke an å si at en skilsmisse ikke er fraværsgrunn. Det har med tragedier i menneskers liv å gjøre, enten de er selvforskyldte eller ikke, sier Bjørndalen.

LES OGSÅ SVINDYRE SKILLSMISSER

Kjærlighetshinder
En av fire blir direkte syke av samlivsbrudd og sykemelder seg, viser rapporten. I snitt koster et samlivsbrudd arbeidsgiverne 78.000 kroner per person.

Leder i Venstre, Lars Sponheim, sier skilsmisse ikke er grunn i seg selv for å sykemelde seg, men at man må ha forståelse for at det er tøffe tak.

- Men når det gjelder Bergesens uttalelser så må vi ikke bli så kommersielle at kjærligheten blir et hinder, sier han.

Må bry seg
Parlamentarisk leder i SV støtter Sponheim i at dette er delikate problemer, og at mange bli syke av forholdene på hjemmebane.

- Bedriftene må i større grad bry seg om hvordan folk har det hjemme, sier Ryan til NA24.

Han sier dette er en kjempejobb, og ønsker rapporten velkommen som et ledd i å få ned det generelle sykefraværet i Norge.

Det generelle sykefraværet er økende i Norge. I første kvartal i 2006 var sykefraværet 7,4 prosent, en økning fra 4,3 prosent i samme kvartal i 2005, ifølge Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.