RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Harselerte over borgerlig rot

Foto: SCANPIX
Sist oppdatert:
Statsminister Jens Stoltenberg vil ikke snakke om hva som er «plan B» dersom de rødgrønne ikke får flertall ved stortingsvalget neste år.

- De borgerlige har jo ikke engang noen plan A, sier Jens Stoltenberg. Han brukte talen til Arbeiderpartiets landsstyre torsdag til å etterlyse det borgerlige regjeringsalternativet.

- Det er en forsiktig karakteristikk å si at det er rot på borgerlig side. Velgerne har krav på en avklaring, sa Stoltenberg og høstet applaus.

Tegnet bilde
Stoltenberg harselerte over at det ikke er så lett å få tak i bildet som avtegner seg på borgerlig side.

- Men jeg tror det et slik: Høyre vil samarbeide med alle. Men Venstre og KrF vil ikke samarbeide med Frp og krever at Høyre må velge mellom dem og Frp. Lars Sponheim vil ha Per-Kristian Foss som statsminister, mens Foss vil ha Erna Solberg. Frp vil ikke samarbeide hvis de ikke får være med selv, sa han og la til at det blir like vanskelig når han forsøker å se etter politikken de borgerlige skal føre.

- Veldig mye er uklart, utydelig og forvirrende. Men det som er klart og tydelig, det peker i feil vei, sa statsministeren.

Seks punkter
Stoltenberg skisserte seks områder der det allerede er klart at Høyre og Fremskrittspartiet samlet skiller seg klart fra den rødgrønne regjeringen. Valget står mellom:

* Velferd eller skattelettelse.

* Utjevning eller økte forskjeller.

* Fellesskap eller privatisering.

* Styrke eller svekke arbeidstakernes rettigheter.

* Aktiv eller passiv næringspolitikk.

* Internasjonal solidaritet eller være seg selv nok.

13 milliarder
En offensiv statsminister tok utgangspunkt i at dagens regjering har fått 13 milliarder kroner mer å rutte med siden skattelettepolitikken ble stoppet.

- Vi har brukt skattelettepengene til over 50.000 flere behandlingsplasser ved sykehusene, til 25.000 flere barnehageplasser og til å bruke 2,5 milliarder kroner mer på vei og jernbane, sa Stoltenberg og viste til at han da ikke har tatt med skattelettelsene som en fortsatt borgerlig regjering ville ha gitt i 2007, 2008 og 2009.

- Velferd er ikke gratis. Vi ønsker å betale for velferden i fellesskap, sa statsministeren.

Skatt og velferd
Så gjorde han noen regnestykker på forholdet mellom skatt og velferd.

- Er du industriarbeider og har barn i skolen, så må du jobbe i ti år for å ha betalt nok skatt av inntekt og formue til det skolegangen koster. En lærer må jobbe i fem år for å ha betalt like mye skatt som det koster å ha far på sykehjem i ett år. Slike velferdstiltak vil vi ha mer av. Da kan vi ikke bruke pengene på skattelette, sa Stoltenberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere